Sestavine
-
280 g Datelj
-
1 žlička Soda bikarbona
-
250 ml Vrela voda
-
40 g Rjavi sladkor
-
80 g Maslo
-
2× Jajce
-
185 g Moka
-
1 1/2 žličke Pecilni prašek
-
Omaka
-
200 g Rjavi sladkor
-
375 ml Zgoščena smetana
-
1/2 žličke Vaniljev ekstrakt
-
70 g Maslo
Navodila
Pečico segrejte na 180 °C. Z maslom namažite pekač.
Dateljne potresite s sodo bikarbono. Prelijte z vrelo vodo. Pustite stati 10 minut, nato pa jih dobro zmečkajte s tlačilko za krompir (ali vilicami), da postanejo podobni kaši.
V skledo dajte maslo in sladkor. Stepajte, dokler se ne združita in postaneta gladka. Dodajte jajca in jih stepajte, dokler se ne vključijo.
Dodajte moko in po površini posujte pecilni prašek. Mešajte, dokler se moka ne vključi.
Dodajte datlje in hitro mešajte, dokler se datlji ne vključijo v testo.
Maso vlijte v pekač in zgladite površino. Pecite 35 minut. V še vročega z nabodalom naredite približno 40 luknjic po vsej površini. Prelijte 1/2 skodelice maslene omake in pustite stati 10 minut.
Razrežite, postrezite toplo s preostalo toplo omako in sladoledom ali smetano.
MASLENA OMAKA:
Sestavine dajte v ponev na srednji ogenj. Ko se maslo stopi, premešajte, nato pa zavrite. Kuhajte 2 minuti, enkrat premešajte in odstavite z ognja. Postrezite toplo.
(Foto: pexels.com)