Sestavine
-
15 g Maslo
-
1 x Por
-
1 steblo Zelena
-
1/2 čebulice Koromač
-
500 g Cvetača
-
450 g Testenine
-
1 žlica Univerzalna moka
-
500 ml Mleko
-
1 žlička Gorčica
-
100 g Sir
-
80 g Star kruh
-
2 stroka Česen
-
Zelišča
-
Oljčno olje
Navodila
Pečico segrejte na 180 ºC.
Na srednji ogenj postavite veliko plitvo posodo za peko v pečici z maslom.
Por narežite na rezine ter ga dodajte v ponev. Redno mešajte, medtem ko dodajate zeleno in koromač.
Cvetačo nalomite na cvetove, nato jo narežite na 2 cm debele rezine in na drobno narežite steblo ter vse lepe liste. Steblo in liste dodajte v ponev in jih med rednim mešanjem kuhajte 10 minut ali dokler se ne zmehčajo.
Medtem v veliki posodi z vrelo slano vodo kuhajte testenine. Prihranite vrč škrobne vode za kuhanje, testenine odcedite in jih skupaj s cvetovi cvetače stresite v pekač.
V posodo z zelenjavo vmešajte moko, nato postopoma vlijte mleko, ves čas mešajte in nato dodajte še 500 ml vode. Kuhajte 5 minut, nato vmešajte gorčico ter začinite z morsko soljo in s črnim poprom.
Omako pustite, da se zgosti, medtem ko grobo naribate sir.
Sir vmešajte v omako, nato pa ga z ročnim mešalnikom ali po delih v kuhinjskem robotu zmešajte do gladkega.
Prelijte testenine in cvetove cvetače. Omaka se bo med peko zgostila.
Stari kruh v zmeljite v drobtine. Česen olupite in naribajte. Če uporabljate zeliščne liste, jih poberite in vse skupaj zmešajte z 1 žlico olivnega olja.
Drobtine razporedite po testeninah in naribajte še več sira, če ga imate, nato pa jih pecite 30 minut ali dokler ne postanejo zlate in se začnejo delati mehurčki.
(Foto: pexels.com)