Sestavine
-
0.5 l Mleko
-
0.5 l Voda
-
0.9 kg Cvetača
-
0.75 žličke Sol
-
1.5 žlice Olivno olje
-
2 ščepca Mleti muškatni orešček
-
1 dl Kisla smetana
-
2 ščepca Poper - beli
Navodila
Očistite cvetačo in operite ter razdelite na posamezne cvetove. Položite cvetke v večji lonec in jih zalijte z vodo in mlekom.
Pristavite lonec na kuhalnik in vsebino počasi zavrite. Ko zavre, nekoliko zmanjšajte temperaturo in kuhajte toliko časa, da se koščki cvetače čisto zmehčajo.
Odstavite lonec in s paličnim mešalnikom zelenjavo gladko zmiksajte. Dodajte še olivno olje, sol, beli poper in nariban muškatni orešček, dobro premešajte in ponovno pristavite na kuhalnik. Ko bo juha zavrela, odstavite lonec in vmešajte v juho še kislo smetano. Poskusite juho in po potrebi dodajte še sol ali poper. Servirajte jo v globoke krožnike ali jušne skledice in takoj postrezite.
Opomba: Namesto kisle smetane uporabite lahko tudi sladko smetano ali pa jogurt. Cvetačo, ko je skuhana, začinite s soljo. Če boste sol dodali že na začetku kuhanja, bo cvetača med kuhanjem potemnela.
(Foto: Pixabay)