Sestavine
-
50 g Maslo
-
50 g Zlati sladkor v prahu
-
1 x Muškatni orešček
-
200 ml Mleko
-
1 x Jajce
-
400 g Moka
-
50 g Kakav v prahu
-
7 g Suhi kvas
-
130 g Temna čokolada
-
80 g Rozine
-
3 žlice Med
Navodila
Maslo, sladkor, cimet (po želji), dobro nariban muškatni orešček in ščepec morske soli dajte v ponev na nizkem ognju in rahlo segrevajte, dokler se ne stopi, občasno premešajte.
Odstavite z ognja, prilijte mleko, nato vmešajte jajce in dobro stepite.
V veliko skledo presejte moko in kakav v prahu ter dodajte kvas. Na sredini naredite jamico, nato pa postopoma vlijte mlečno mešanico in mešajte, da dobite grobo testo.
Na pomokani površini ga gnetite približno 5 minut ali dokler ni gladko. Prestavite ga v posodo, posuto z moko, pokrijte s čisto vlažno brisačo in na toplem mestu vzhajajte 1 uro in 30 minut oziroma dokler se ne podvoji.
Polovico čokolade sesekljajte na 12 enako velikih koščkov in jih dajte na stran, preostalo čokolado pa na drobno sesekljajte na majhne koščke. Vse večje suho sadje sesekljajte na manjše koščke.
Ko je testo pripravljeno, ga prestavite na čisto površino in s pestjo izbijte zrak. Testo sploščite, potresite s čokoladnimi koščki in suhim sadjem, nato pa ga nekaj minut gnetite, dokler ne postane gladko.
Pečico segrejte na 180 ºC ter namastite in obložite pekač.
Testo razdelite na 12 enakih delov. En kos rahlo sploščite, v sredino potisnite košček čokolade in testo oblikujte v lepo kroglo ter ga položite na pripravljen pladenj. Ponovite s preostalim testom, tako da med vsakim hlebčkom ostane majhen razmik.
Pokrijte z vlažno brisačo in pustite na toplem mestu približno 45 minut ali dokler se ne podvoji.
Pecite 25 minut ali dokler ne postanejo zlate barve, nato jih prestavite na rešetko za hlajenje. Med malo segrejte, da se razpusti, in ga nežno premažite po hlebčkih.
(Foto: pexels.com)