Sestavine
-
250 g Temna čokolada
-
250 g Masleni piškoti
-
100 g Maslo
-
130 g Sladkor v prahu
-
3× Jajce
-
2 žlici Čokoladni liker
-
2 žlici Kakav v prahu
-
70 g Mandljigrobo sesekljani
-
70 g Lešnikigrobo sesekljani
-
70 g Pistacijagrobo sesekljana
Navodila
V mikrovalovni pečici stopite čokolado. Medtem ko se čokolada topi, dajte piškote v veliko vrečko za zamrzovalnik, jo zaprite in jih razbijte z valjarjem, dokler ne dobite vrečke drobtin – ne prahu. Ko je čokolada stopljena, jo postavite na hladno mesto (ne v hladilnik), da se ohladi.
Maslo in sladkor stepite skupaj in poskrbite, da bo zmes mehka in zelo rahla. Postopoma, eno za drugim, vmešajte jajca. Nato vmešajte liker.
V ohlajeno čokolado skozi majhno sito ali čajno cedilo presejte kakav v prahu in z majhno gumijasto lopatico mešajte, dokler se ne združi, nato pa ga vmešajte tudi v jajčno zmes.
Ko imate pred seboj gladko čokoladno zmes, vanjo vmešajte sesekljane oreščke in zdrobljene piškote. Vse skupaj močno, a potrpežljivo gnetite, da bo vse skupaj prekrito s čokolado. Maso, še vedno v skledi, položite v hladilnik za 30 minut, da se nekoliko strdi.
Odrežite 2 velika kosa folije za živila, tako da dobite veliko površino, prekrito s folijo za živila, na kateri razvaljajte čokoladno salamo. Čokoladno zmes oblikujte v približno 30 cm dolgo deblo, podobno debeli salami.
Čokoladno salamo v celoti prekrijte s folijo za živila in jo nato močno zvijete. Konce zavijte tako, da primete oba konca folije za živila in nekajkrat zavrtite klobaso proti sebi. Nato ga postavite v hladilnik za vsaj 6 ur, najbolje pa čez noč, da se strdi.
Salamo vzemite iz hladilnika in jo položite na papir. Odmerite kos vrvice in en konec vrvice trdno zavežite okoli zvitega vozla folije za živila na enem koncu salame.
Roke si posujte z malo sladkorja v prahu, nato pa na odvito salamo natrite 2 žlici sladkorja v prahu (po potrebi še več), da se ne bo lepila.
Čokoladno salamo položite na leseno desko in jo narežite kot pravo salamo. postrezite s kepico vaniljevega sladoleda in dobret tek!
(Foto: Instagram/glutenfreealchemist)