Sestavine
-
80 ml Mleko
-
2 žlički Suhi kvas
-
1/2 žličke Sladkor v prahu
-
300 g Moka
-
1 žlička Sol
-
60 g Maslo
-
2× Jajce
-
20 g Parmezan
-
2 žlici Peteršilj
-
Olje
-
Nadev
-
40 g Maslo
-
4 stroki Česen
-
120 ml Smetana
-
140 g Čedar
Navodila
Zmešajte mleko, kvas in sladkor. Postavite na stran za 5 minut ali dokler se ne speni. V veliki skledi zmešajte moko in sol ter na sredini naredite jamico. Dodajte maslo , jajca in mlečno mešanico ter premešajte.
Testo prestavite na rahlo pomokano površino in ga gnetite. Dajte ga v veliko, rahlo naoljeno skledo. Pokrijte ga z vlažno brisačo in postavite na toplo mesto za 1 uro ali dokler se ne podvoji.
Testo razvaljajte na rahlo pomokani površini na debelino 7 mm. Z okroglim modelčkom iz testa izrežite kroge. Kroge položite na velik, rahlo pomokan pladenj približno 3 cm narazen. Rahlo pokrijte s kuhinjsko brisačo in postavite na hladno za 30 minut ali dokler rahlo ne narastejo.
Medtem pripravite nadev: Na nizki temperaturi raztopite maslo. Dodajte česen in ga kuhajte 30 sekund. Dodajte smetano in sir ter mešajte, dokler se sir ne stopi in združi. Ohladite na sobno temperaturo.
V plitvi skledi zmešajte parmezan in peteršilj. V veliko ponev vlijte olje, da bo segalo do polovice stranice ponve. Postavite na srednjo temperaturo in segrevajte. V serijah testo pecite po 1 minuto na vsaki strani ali dokler se ne napihne in zlato zapeče. Krofke prenesite v skledo s peteršiljem in sirom ter pritisnite, da se obložijo. Prenesite na krožnik, obložen s papirnato brisačo. Ponovite s preostalimi krofi.
Nadev vlijte v vrečko za brizganje in z majhnim koničastim nožem prebodite luknjo na strani krofa, nato pa v luknjo stisnite nadev. Ponovite s preostalimi krofi.
(Foto: pexels.com)