Sestavine
-
50 g Slanina
-
0.8 kg Krompir
-
0.5 kg Lososlosososvi fileji
-
100 g Čebula
-
2 jedilni žlici Repično olje
-
Muškatni orešček
-
200 ml Polnomastno mleko
-
3 jedilne žlice Masločajno maslo
-
1 šopek Drobnjak
-
Poper
-
Sol
Navodila
Odtalite file lososa. Operite in olupite krompir, pokrijte in kuhajte v vreli slani vodi približno 20 minut. Ko se bo zmehčal, odcedite in pustite, da se bo nekoliko ohladil. Medtem pa nasekljajte slanino in jo popražite v ponvi na žlici vročega repičnega olja. Olupljeno čebulo narežite na majhne kocke, dodajte v ponev k slanini in dušite še 3 minute.
Fileje lososa solite in poprajte. V vroči ponvi jih na žlici repičnega olja na srednjem ognju pecite približno 5 minut na vsaki strani.
V loncu raztopite maslo, prilijte mleko in ga segrejte. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodajte še vedno topel krompir, ki pa ste ga prej pretlačili, vmešajte popečeno slanino in dobro premešajte.
Pečene lososove fileje in pire naložite enakomerno na krožnike in okrasite še z drobnjakom.
Namig: Pire se bo odlično podal tudi k pečenemu mesu ali pa h klobasam.