0 0
Bujta repa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sestavine

Prilagodite Porcije
2 x - 3 x Lovorjev list
2 kg Kisla repa
2 - 3 kg Kosti - svinjske mesnate svinjske kosti ali rebra
Poper v zrnju po okusu
Poper - mleti po okusu
Kumina ščepec, za noževo konico
Sol po okusu
Šetraj po okusu
200 g Prosena kaša
3 x Čebula za prežganje, srednje velike čebule
2 dl Svinjska mast za prežganje
4 x Strok - česen za prežganje
6 žlic Moka za prežganje
1 - 2 žlici Paprika - mleta za prežganje, mleta rdeča sladka paprika

Dodaj med zaznamke

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bujta repa

Kuhinja:

To je priljubljena prekmurska tradicionalna jed. Za pripravo potrebujete preproste domače sestavine, kot so npr. svinjske kosti, kisla repa in prosena kaša, jed pa je najboljša, ko je že vsaj enkrat pogreta.

  • 1 ura in 35 minut
  • Porcije 8
  • Srednje

Sestavine

Navodila

Deli

Prežagajte kosti ali prerežite v sklepih, pri čemer pazite, da jih ne boste zdrobili preveč. Poskusite repo; če se vam zdi preveč prekisla, jo na hitro sperite s hladno vodo.

Operite kosti, dajte v velik lonec in zalijte s toliko hladne vode, da popolnoma prekrije vse kose. Pristavite in pustite, da kosti na srednjem ognju počasi vrejo pol ure. Dodajte lovor, poper v zrnju, žličko sveže mletega popra in ščepec kumine za noževo konico.

Po pol ure kuhanja dodajte v lonec kislo repo in pa sol, po potrebi dolijte še malo vode. Repo in kosti kuhajte na srednje močnem ognju še okoli 40 minut. Ko bo repa na pol kuhana ali tik že pred koncem kuhanja, v lonec dodajte oprano proseno kašo, ki mora ostati na površini repe, zato jed ne mešajte, saj se lahko kaša prime na dno posode. Ko je kaša kuhana, iz lonca odstranite kosti, oberite meso z njih in ga dajte nazaj v lonec k repi in kaši.

Na koncu naredite prežganje. V ponvi segrejte mast in na njej prepražite na drobno narezano čebulo. Dodajte moko (pazite, da zmes ne bo postala preveč tekoča in tudi ne preveč pretrda) in jo med nenehnim mešanjem zlato rjavo popražite. Dodajte sesekljan česen, zalijte z okoli 0.5 litra hladne vode in na gosto prevrite. Odstavite ponev.

Tik preden prežganje vlijte v lonec, na hitro vmešajte še mleto papriko vanj. Prežganje dodajajte počasi, ampak le toliko, da se jed lepo zgosti (bujta pesa ne sme biti pregosta). Na koncu jed začinite še z malo šetraja in jo postrežite v lončeni posodi.

Predlagane priloge: Pšenični ali pa rženi kruh.

(Foto: Getty Images)

 

 

Njami Njami

Mnenja o Receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Nazaj
Zdrobovo pecivo s hruškami
Naprej
Bananina pica
Nazaj
Zdrobovo pecivo s hruškami
Naprej
Bananina pica

Dodajte Komentar