Sestavine
-
2 x - 3 x Lovorjev list
-
2 kg Kisla repa
-
2 - 3 kg Kosti - svinjskemesnate svinjske kosti ali rebra
-
Poper v zrnjupo okusu
-
Poper - mletipo okusu
-
Kuminaščepec, za noževo konico
-
Solpo okusu
-
Šetrajpo okusu
-
200 g Prosena kaša
-
3 x Čebulaza prežganje, srednje velike čebule
-
2 dl Svinjska mastza prežganje
-
4 x Strok - česenza prežganje
-
6 žlic Mokaza prežganje
-
1 - 2 žlici Paprika - mletaza prežganje, mleta rdeča sladka paprika
Navodila
Prežagajte kosti ali prerežite v sklepih, pri čemer pazite, da jih ne boste zdrobili preveč. Poskusite repo; če se vam zdi preveč prekisla, jo na hitro sperite s hladno vodo.
Operite kosti, dajte v velik lonec in zalijte s toliko hladne vode, da popolnoma prekrije vse kose. Pristavite in pustite, da kosti na srednjem ognju počasi vrejo pol ure. Dodajte lovor, poper v zrnju, žličko sveže mletega popra in ščepec kumine za noževo konico.
Po pol ure kuhanja dodajte v lonec kislo repo in pa sol, po potrebi dolijte še malo vode. Repo in kosti kuhajte na srednje močnem ognju še okoli 40 minut. Ko bo repa na pol kuhana ali tik že pred koncem kuhanja, v lonec dodajte oprano proseno kašo, ki mora ostati na površini repe, zato jed ne mešajte, saj se lahko kaša prime na dno posode. Ko je kaša kuhana, iz lonca odstranite kosti, oberite meso z njih in ga dajte nazaj v lonec k repi in kaši.
Na koncu naredite prežganje. V ponvi segrejte mast in na njej prepražite na drobno narezano čebulo. Dodajte moko (pazite, da zmes ne bo postala preveč tekoča in tudi ne preveč pretrda) in jo med nenehnim mešanjem zlato rjavo popražite. Dodajte sesekljan česen, zalijte z okoli 0.5 litra hladne vode in na gosto prevrite. Odstavite ponev.
Tik preden prežganje vlijte v lonec, na hitro vmešajte še mleto papriko vanj. Prežganje dodajajte počasi, ampak le toliko, da se jed lepo zgosti (bujta pesa ne sme biti pregosta). Na koncu jed začinite še z malo šetraja in jo postrežite v lončeni posodi.
Predlagane priloge: Pšenični ali pa rženi kruh.
(Foto: Getty Images)