0 0
Bouillabaisse

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sestavine

Prilagodite Porcije
100 ml olivnega olja
3 stroki česna
2 srednje veliki čebuli
3 paradižniki
1 lovorov list
1 ščepec žafrana
1 žlica sesekljane bazilike
2 žlici sesekljanega peteršilja
700 ml ribje jušne osnove
400 ml belega vina
200 g svežih klapavic
100 g svežih vongol
250 g filejev morskega vraga
250 g filejev vahnje brez kože
200 g izluščenih svežih kozic
3 ščepce soli
2 ščepca mletega popra

Dodaj med zaznamke

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bouillabaisse

PRAVA DOMAČA KUHINJA

  • Porcije 6
  • Srednje

Sestavine

Navodila

Deli

Bouillabaisse je tradicionalna provansalska morska juha, ki izvira iz pristaniškega mesta Marseille.

 

Dober tek!

Koraki

1
Narejeno

Priprava in kuhanje

Na začetku priprave školjke namočimo v svežo vodo, da izločijo pesek in se delno prefiltrirajo. Vodo, v kateri se školjke namakajo, nekajkrat zamenjamo.

V manjši kozici zavremo vodo. Paradižnike operemo in za nekaj minut potopimo v vrelo vodo, da se zmehčajo. Nato vodo odlijemo, paradižnike pa ohladimo. Ohlajene paradižnike olupimo, jim odstranimo semena, nato pa jih narežemo na manjše koščke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo.

Na kuhalnik pristavimo velik lonec, v katerem na zmerni temperaturi segrejemo olivno olje. Na segreto olje stresemo česen in čebulo in ju med mešanjem približno 3 minute pražimo. Dodamo paradižnik, lovorov list, žafran in sesekljana zelišča ter zalijemo z ribjo osnovo in belim vinom. Počakamo, da juha zavre, nato pa temperaturo znižamo, lonec pokrijemo in med rahlim vretjem paradižnikovo juho kuhamo približno 30 minut.

Medtem školjke s trdo krtačo temeljito oščetkamo pod tekočo vodo, da jim odstranimo bisovne nitke ali brado. Zavržemo vse školjke, ki so poškodovane ali odprte, in tiste, ki se po rahlem trkanju takoj ne zaprejo. Očiščene školjke damo v lonec, zalijemo z nekaj vode, zavremo in 4 minute kuhamo na močnem ognju. Lonec odstavimo s kuhalnika in zavržemo vse školjke, ki se med kuhanjem niso odprle.

Ribje fileje oplaknemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Narežemo jih na manjše kose. Po 30 minutah jih dodamo v paradižnikovo juho in pustimo, da se 5 minut kuhajo. Nato dodamo še odcejene školjke in kozice ter juho po okusu začinimo s poprom in soljo. Kuhamo še 3 minute.

Iz juhe odstranimo lovorov list, nato pa jo serviramo v jušne skodelice in postrežemo s svežo bageto.

Njami Njami

Mnenja o Receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Nazaj
Španska fideua
Naprej
Rižota z morskimi sadeži
Nazaj
Španska fideua
Naprej
Rižota z morskimi sadeži

Dodajte Komentar