Sestavine
-
100 ml olivnega olja
-
3 stroki česna
-
2 srednje veliki čebuli
-
3 paradižniki
-
1 lovorov list
-
1 ščepec žafrana
-
1 žlica sesekljane bazilike
-
2 žlici sesekljanega peteršilja
-
700 ml ribje jušne osnove
-
400 ml belega vina
-
200 g svežih klapavic
-
100 g svežih vongol
-
250 g filejev morskega vraga
-
250 g filejev vahnje brez kože
-
200 g izluščenih svežih kozic
-
3 ščepce soli
-
2 ščepca mletega popra
Navodila
Bouillabaisse je tradicionalna provansalska morska juha, ki izvira iz pristaniškega mesta Marseille.
Dober tek!
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in kuhanje
Na začetku priprave školjke namočimo v svežo vodo, da izločijo pesek in se delno prefiltrirajo. Vodo, v kateri se školjke namakajo, nekajkrat zamenjamo.
V manjši kozici zavremo vodo. Paradižnike operemo in za nekaj minut potopimo v vrelo vodo, da se zmehčajo. Nato vodo odlijemo, paradižnike pa ohladimo. Ohlajene paradižnike olupimo, jim odstranimo semena, nato pa jih narežemo na manjše koščke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo.
Na kuhalnik pristavimo velik lonec, v katerem na zmerni temperaturi segrejemo olivno olje. Na segreto olje stresemo česen in čebulo in ju med mešanjem približno 3 minute pražimo. Dodamo paradižnik, lovorov list, žafran in sesekljana zelišča ter zalijemo z ribjo osnovo in belim vinom. Počakamo, da juha zavre, nato pa temperaturo znižamo, lonec pokrijemo in med rahlim vretjem paradižnikovo juho kuhamo približno 30 minut.
Medtem školjke s trdo krtačo temeljito oščetkamo pod tekočo vodo, da jim odstranimo bisovne nitke ali brado. Zavržemo vse školjke, ki so poškodovane ali odprte, in tiste, ki se po rahlem trkanju takoj ne zaprejo. Očiščene školjke damo v lonec, zalijemo z nekaj vode, zavremo in 4 minute kuhamo na močnem ognju. Lonec odstavimo s kuhalnika in zavržemo vse školjke, ki se med kuhanjem niso odprle.
Ribje fileje oplaknemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Narežemo jih na manjše kose. Po 30 minutah jih dodamo v paradižnikovo juho in pustimo, da se 5 minut kuhajo. Nato dodamo še odcejene školjke in kozice ter juho po okusu začinimo s poprom in soljo. Kuhamo še 3 minute.
Iz juhe odstranimo lovorov list, nato pa jo serviramo v jušne skodelice in postrežemo s svežo bageto.
|