Sestavine
-
1 x Čebula
-
1 x - 2 x Strok - česen
-
30 ml Olivno oljeali pa 30 g masla
-
0.7 l Voda
-
400 g Krompir
-
400 g Blitva
-
2 dl Sladka smetana
-
Poper - mletisveže mlet poper, po okusu
-
Solpo okusu
-
Parmezannariban parmezan, po vaši želji
Navodila
Česen in čebulo olupite in vse ločeno na drobno sesekljajte. Olupite krompir in narežite ga na približno 2 cm velike kose, blitvo operite in narežite na trakove ali pa jo na grobo nasekljajte.
Segrejte olje v loncu (tudi maslo se dobro obnese) in na njem popražite sesekljano čebulo. Med mešanjem jo pražite, dokler ne postekleni in se zmehča, tam okoli 4 minute.
Dodajte krompir v lonec, blitvo in česen. Med mešanjem pražite toliko časa, da bo česen zadišal, nato pa prilijte vodo in dodajte žličko soli. Pokrijte lonec in pustite zelenjavo rahlo vreti približno 15 minut.
Ko je krompir povsem zmehčan (to lahko preverite s tankim nožem), prilijte sladko smetano in nato odstavite lonec. Juho zmiksajte s paličnim mešalnikom.
Ponovno pristavite lonec nazaj in juho razredčite s približno 1 decilitrom vode. Na srednjem ognju kuhajte še približno 3 minute. Poprajte po vašem okusu in po potrebi tudi dosolite.
Ko bo juha pripravljena, jo postrezite v globoke krožnike ali jušnikih. Postrezite jo s kruhom, krutoni, ocvrtimi bučnimi semeni ali pa z naribanim sirom.
Opomba: Čisto na koncu v juho lahko vmešate malo limoninega soka, ki jo bo prijetno osvežil.