0 0
Baklava

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sestavine

120 g Maslo
200 g Sladkor v prahu
250 ml Espresso
120 ml Med
200 g Mandljevi lističi
200 g Pekanovi orehi
2 žlički Cimet
18 listov Filo testo
1 žlička Kardamom - mleti

Dodaj med zaznamke

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Baklava

Kuhinja:
  • 1 ura 30 minut
  • Srednje

Sestavine

Navodila

Deli

Pečico segrejte na 160 °C. Ponev premažite s stopljenim maslom.

Sladkor, kavo in med kuhajte v ponvi na nizki temperaturi 5 minut oziroma dokler se sladkor ne raztopi in sirup rahlo zgosti. Odstranite z ognja.

Mandlje in orehe dajte v skledo kuhinjskega robota in jih obdelujte, dokler ne postanejo drobno sesekljani. Prenesite v skledo. Dodajte cimet, kardamom in 125 ml kavnega sirupa ter premešajte.

Filo testo položite na čisto delovno površino. Pokrijte ga s čisto kuhinjsko brisačo, nato pa z vlažno kuhinjsko brisačo (tako preprečite, da bi se izsušil). En list fila premažite z malo stopljenega masla. Na vrh položite drugi list filo in ga rahlo premažite z maslom. Ponovite z drugimi 4 listi filo. Kup zložite na pol in ga obrežite na pravokotnik velikosti 20 x 30 cm.

Ponovite s preostalimi listi filo in stopljenim maslom, da naredite še 2 kupa filo. Na dno pripravljenega pekača položite 1 kupček fila. Na filo enakomerno razporedite polovico mešanice oreščkov. Nadaljujte s plastenjem preostalih kupčkov fila in mešanice oreščkov ter zaključite s plastjo fila. Baklavo z majhnim ostrim nožem diagonalno narežite na 3 cm široke trakove. V nasprotnih smereh diagonalno razrežite na 3 cm široke trakove, da dobite približno 25 kosov v obliki romba.

Pecite v pečici 1 uro ali dokler se ne obarva zlato rjavo. Odstranite iz pečice in po vrhu enakomerno prelijte kavni sirup. Odstavite za 2 uri, da se ohladi.

(Foto: pexels.com)

Njami Njami

Mnenja o Receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Nazaj
Solata s testeninami po grško
Naprej
Turški lokum
Nazaj
Solata s testeninami po grško
Naprej
Turški lokum

Dodajte Komentar