Sestavine
-
120 g Maslo
-
200 g Sladkor v prahu
-
250 ml Espresso
-
120 ml Med
-
200 g Mandljevi lističi
-
200 g Pekanovi orehi
-
2 žlički Cimet
-
18 listov Filo testo
-
1 žlička Kardamom - mleti
Navodila
Pečico segrejte na 160 °C. Ponev premažite s stopljenim maslom.
Sladkor, kavo in med kuhajte v ponvi na nizki temperaturi 5 minut oziroma dokler se sladkor ne raztopi in sirup rahlo zgosti. Odstranite z ognja.
Mandlje in orehe dajte v skledo kuhinjskega robota in jih obdelujte, dokler ne postanejo drobno sesekljani. Prenesite v skledo. Dodajte cimet, kardamom in 125 ml kavnega sirupa ter premešajte.
Filo testo položite na čisto delovno površino. Pokrijte ga s čisto kuhinjsko brisačo, nato pa z vlažno kuhinjsko brisačo (tako preprečite, da bi se izsušil). En list fila premažite z malo stopljenega masla. Na vrh položite drugi list filo in ga rahlo premažite z maslom. Ponovite z drugimi 4 listi filo. Kup zložite na pol in ga obrežite na pravokotnik velikosti 20 x 30 cm.
Ponovite s preostalimi listi filo in stopljenim maslom, da naredite še 2 kupa filo. Na dno pripravljenega pekača položite 1 kupček fila. Na filo enakomerno razporedite polovico mešanice oreščkov. Nadaljujte s plastenjem preostalih kupčkov fila in mešanice oreščkov ter zaključite s plastjo fila. Baklavo z majhnim ostrim nožem diagonalno narežite na 3 cm široke trakove. V nasprotnih smereh diagonalno razrežite na 3 cm široke trakove, da dobite približno 25 kosov v obliki romba.
Pecite v pečici 1 uro ali dokler se ne obarva zlato rjavo. Odstranite iz pečice in po vrhu enakomerno prelijte kavni sirup. Odstavite za 2 uri, da se ohladi.
(Foto: pexels.com)