Sestavine
-
4× Artičoka
-
2 žlici Maslo
-
1× Čebula
-
1× Limona
-
2 stroka Česen
-
900 ml Zelenjavna juha
-
200 ml Zgoščena smetana
-
Sol in poper
-
Drobnjak
Navodila
Veliko skledo napolnite vodo in vanjo iztisnite sok limone.
Artičoke pripravite tako, da odrežete stebla in odstranite vse trde zunanje liste. Ostalim listom s kuhinjskimi škarjami obrežite konice.
Vsako artičoko navpično prerežite na polovico in z žlico izdolbite puhasto sredico. Očiščene polovice artičok položite v limonino vodo, da preprečite porjavelost.
V velikem loncu na srednji temperaturi stopite maslo. Dodajte sesekljano čebulo in sesekljan česen ter pražite 5 minut, da čebula postekleni.
Polovice artičok odcedite iz limonine vode in jih dodajte v lonec s čebulo in česnom. Dušite še 3 minute.
Prilijte zelenjavno juho in mešanico zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo, pokrijte lonec in pustite vreti približno 25 minut.
Artičoke z režnato žlico odstranite iz lonca in jih prenesite v kuhinjski robot. Mešajte do gladkega, nato zmes artičok vrnite v lonec in vmešajte smetano. Juho med občasnim mešanjem segrevajte na nizki temperaturi. Pazite, da ne zavre.
Juho začinite s soljo in poprom po okusu. Začimbe prilagodite po svojih željah.
Juho z artičokami okrasite s sveže sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem. Postrezite vročo in uživajte v njenem kremastem okusu. Za dodatno teksturo ji lahko dodate tudi hrustljav kruh.
(Foto: freepik.com)