Sestavine
-
250 g Maslo
-
1 skodelica Sladkor v prahu
-
3× Jajca
-
2 skodelici Mandljev zdrob
-
1 žlička Pomarančna lupina
-
4 žlice Pomarančni sok
-
2 žlici Aperol
-
3/4 skodelice Moka
-
Stepena smetana
-
Karamelizirana pomaranča
-
2× Pomaranča
-
1/4 skodelice Sladkor v prahu
-
10 g Maslo
-
Aperol sirup
-
1/2 skodelice Pomarančni sok
-
5 žlic Sladkor v prahu
-
2 žlici Aperol
Navodila
Pečico segrejte na 180 °C. Namastite okrogel pekač. Dno in stranico obložite s papirjem za peko.
Pripravite karamelizirano pomarančo. Pomaranče olupite in odstranite sredico. Narežite jih na 1 cm debele kolobarje. Segrejte ponev na močnem ognju. Posujte s sladkorjem. Brez mešanja kuhajte 12 minut ali dokler se sladkor ne stopi in postane zlate barve. Dodajte maslo in stepite, da se združi. Dodajte pomarančne rezine. Kuhajte 30 sekund in jih obrnite, da se obložijo. Obložite dno pripravljenega pekača s pomarančnimi rezinami. Prelijte preostalo karamelo iz ponve.
Z električnim mešalnikom stepite maslo in sladkor. Vmešajte jajca, dokler se ne povežejo. Dodajte mandljevo moko, lupino, sok in Aperol. Stepajte, dokler se ne povežejo. Dodajte moko in stepajte. Z žlico premažite pomaranče in jih razporedite po površini. Pecite 45 minut. Pokrijte s folijo in pecite še 25 minut. V pekaču hladite 15 minut.
Medtem pripravite sirup Aperol. Sok in sladkor dajte v majhno posodo na srednji temperaturi. Med mešanjem kuhajte 2 minuti ali dokler se sladkor ne raztopi. Na močnem ognju zavrite kuhajte 7 minut ali dokler ne dobite sirupa. Odstranite z ognja in vmešajte Aperol. Odstavite, da se ohladi in zgosti.
Torto položite na krožnik. Pokapajte ga z malo sirupa Aperol. Postrezite s stepeno smetano in preostalim sirupom.
(Foto: pexels.com)