Sestavine
-
300 ml Mleko
-
7 g Suhi kvas
-
25 g Sladkor v prahu
-
50 g Rastlinska mast
-
420 g Moka
-
20 g Polenta
Navodila
Mleko v posodi nežno segrejte do mlačnega. Dodajte kvas in sladkor ter mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Odstavite za nekaj minut, da postane zmes kremasta in se začne peniti.
Raztopite maščobo, nato pa v veliki skledi zmešajte mešanico kvasa, moke, maščobe in ščep morske soli v mehko testo. Po potrebi dodajte še malo mleka ali moke.
Gnetite, dokler ni gladko in elastično. Prestavite ga v namaščeno skledo, pokrijte s folijo za živila in postavite na toplo mesto, da vzhaja 1 uro.
Testo na rahlo pomokani površini razvaljajte na približno 2 cm debelo. Z okroglim rezalnikom izrežite kroge, velike od 5 do 8 cm.
Košček peki papirja rahlo posujte z dodatno moko ali polento (če jo uporabljate). Mafine prenesite na papir in jih potresite z malo več moke ali polente. Pokrijte z brisačo in pustite na toplem mestu od 45 minut do ene ure, da vzhajajo. Ko so pripravljeni za peko, segrejte pečico na 170 ºC in na srednji temperaturi segrejte ponev.
Mafine v ponvi v serijah pražite po nekaj minut na vsaki strani, nato pa temperaturo zmanjšajte in jih pecite 10 minut. Prenesite jih na pekač in jih 5 minut pecite v pečici ali dokler niso pečeni.
Rahlo ohladite, nato jih razdelite in premažite s stopljenim maslom.
(Foto: pexels.com)