Sestavine
-
2 žlici Olivno olje
-
3 žlice Limonin sok
-
250 g Ajdova kaša
-
1 ščepec Poper - mleti
-
2 ščepca Sol
-
160 g Slaninapečena slanina
-
1 žlička Olje
-
1 pest Kalčkipikantni kalčki - redkev, brokoli, gorčica, kreša ipd.
-
160 g Sir fetaovčji feta sir
Navodila
Ajdovo kašo stresite v cedilo in jo izpirajte pod mrzlo tekočo vodo toliko časa, da bo izpod cedila pritkla bistra voda. Nato ajdovo kašo dobro odcedite.
V večjem loncu zavrite vodo, ki jo tudi rahlo solite. Kašo stresite v krop in jo na zmernem ognju kuhajte okoli 15 do 20 minut (oziroma toliko dolgo, da bodo zrna še čvrsta na ugriz). Kuhano kašo odcedite in pustite, da se bo ohladila.
Slanino narežite na manjše koščke. V ponvi segrejte žličko olja, dodajte slanino in jo med mešanjem pražite približno 2 minuti. Hrustljave kose slanine poberite iz ponve in shranite na krožniku, ki naj bo obložen s papirnatimi brisačkami.
Ohlajeno kašo stresite v večjo skledo. Začinite jo še z olivnim oljem, limoninim sokom, soljo in poprom ter dobro premešajte. Nato dodajte še 2/3 slanine in pa še 1/3 nadrobljene fete. Nato solato še enkrat dobro premešajte in razporedite po globokih krožnikih.
Potresite še koščke slanine in pa kalčke ter nadrobite še sir, čisto na koncu. Tako pripravljeno solato postrežite še s kosom kruha.
Še nasvet: Kuhajte jo počasi, zato da bodo zrna kaše lepo nabreknila.