Sestavine
-
2 žlici masla
-
1 srednje velika čebula
-
2 stebli zelene
-
1 majhen por
-
2 velika korenčka
-
2 stroka česna
-
30 g moke
-
800 ml zelenjavne jušne osnove
-
500 ml mleka
-
250 g cvetače
-
300 g krompirja
-
130 g zamrznjenega graha
-
1 lovorjev list
-
100 ml kisle smetane
-
2 žlici sesekljanega peteršilja
-
sol in sveže mleti poper
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in kuhanje
Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Zelenjavo očistimo in operemo pod tekočo vodo. Korenje in krompir zrežemo na približno enako velike koščke, stebelno zeleno in por sesekljamo, cvetačo pa razdelimo na majhne cvetke. V loncu razpustimo maslo in na njem posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo korenje, por in zeleno ter zelenjavo med mešanjem pražimo 8 do 10 minut, da se malo zmehča.
V lonec dodamo česen in moko ter sestavine med nenehnim mešanjem pražimo 1 do 2 minuti. V lonec nato med nenehnim mešanjem počasi prilijemo mleko in jušno osnovo. Dodamo krompir, cvetačo, grah in lovorjev list ter juho na zmerni temperaturi počasi zavremo. Temperaturo znižamo, da juha komaj opazno vre in pustimo, da se kuha 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča.
Lonec odstavimo in iz juhe odstranimo lovorjev list. Vmešamo kislo smetano, dodamo peteršilj ter po okusu posolimo in popopramo. Pripravljeno juho serviramo v globoke krožnike (jušne skodelice) in postrežemo.
|