Sestavine
-
50 g Posušeni jurčki
-
2 x Čebula
-
8 strokov Česen
-
Oljčno olje
-
1/2 Cimetove paličice
-
15 g Origano
-
2 žlici Vinski kis
-
2 x Jajčevec
-
800 g Krompir
-
600 g Paradižnik iz pločevinke
-
150 g Sir feta
-
2 x Jajce
-
250 ml Mleko
-
1 x Muškatni orešček
Navodila
Jurčke prelijte s 300 ml vrele vode. Čebulo in česen olupite in narežite na drobno.
V veliko ponev na srednje nizki temperaturi kanite 2 žlici olja, dodajte cimet in ga pražite 1 minuto, nato dodajte čebulo in česen.
Dodajte lističe origana, prilijte kis in s pokrovko dušite 20 minut ali dokler se ne zmehčajo in rahlo pozlatijo, pri tem pa redno mešajte.
Medtem jajčevce vzdolžno narežite na rezine debeline 1 cm, nato pa jih v serijah popecite na žaru.
Krompir očistite in narežite na tanke rezine, nato ga dodajte v posodo z vodo od jurčkov, gobe pa prihranite.
Paradižnik stresite v ponev, nato prilijte 1 skodelico vode in temeljito premešajte. Pokrijte s pokrovom in pustite na srednjem ognju 50 minut ali dokler se ne zmehča, pri čemer zadnjih 5 minut redno mešajte.
Pečico segrejte na 200 °C.
Gobe skupaj s polovico sira in z jajci dajte v mešalnik. Prilijte mleko, naribajte polovico muškatnega oreščka in mešajte do gladkega.
Paradižnikovo omako začinite z morsko soljo in s črnim poprom, nato pa polovico vlijte v pekač. Pokrijte s polovico jajčevcev, prelijte s 4 žlicami kremne omake, nato ponovite in končajte s preostalo kremno omako.
Nadrobite preostanek sira, pokrijte z alu folijo in pecite 50 minut, zadnjih 15 minut pa odstranite folijo. Pred serviranjem pustite stati 15 minut.
Musako postrezite z zeleno solato z limoninim prelivom.
(Foto: pexels.com)