Sestavine
-
1.7 kg težek piščanec
-
2 limoni
-
2 stroka česna
-
0.5 žličke sveže mletega črnega popra
-
2 žlici olivnega olja
-
0.5 šopka svežega rožmarina
-
0.5 žličke sveže mletega belega popra
Navodila
Kaj če bi tokrat poskusili na žaru pripraviti kar celega piščanca? Uporabite naš recept in se pustite presenetiti!
Dober tek!
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in peka
Piščanca od zunaj in znotraj operemo ter s papirnatimi brisačkami popivnamo do suhega. Operemo tudi limoni in nastrgamo za dve žlici lupinice. Nato limoni prerežemo na pol in iztisnemo sok. Česen olupimo, operemo in na drobno nasekljamo, rožmarin operemo, osušimo, osmukamo in sesekljamo.
Eno žlico nastrgane limonine lupinice, limonin sok, česen, rožmarin in olje dobro premešamo ter po okusu začinimo s soljo in z obema vrstama sveže mletega popra. Nato piščanca postavimo v skledo, polovico pripravljene mešanice pa prelijemo čezenj in namažemo notranjost. Drugo polovico nastrgane limonine lupinice damo v trebušno votlino.
Prižgemo oglje in dobro naoljimo mrežico, na katero postavimo piščanca, ki ga z vseh strani močno opečemo, vendar ne več kot 15 minut . Nato piščanca preložimo na pladenj, ki ga naredimo iz aluminijaste folije.
Pladenj položimo na mrežico, žar pa pokrijemo. Piščanca pečemo še dodatnih 80 minut. Vsakih 20 minut ga premažemo z mešanico, ki je ostala v skledi. Ko je piščanec pečen, ga vsaj 5 minut pustimo počivati.
Nato piščanca še vročega narežemo na manjše kose in ga skupaj s primerno prilogo in solato ponudimo.
|