Sestavine
-
200 g korenja
-
100 g kumare
-
100 g zelenega fižola
-
2 česnavečja stroka
-
1 svež ali zamrznjen rdeč tajski čili
-
50 g arašidov
-
2 sladkorjapalmovega
-
2 žlici limetinega soka in limetina lupina1 limeta
-
1 žlica ribje omake
-
2 žlici tamarind omake
-
2 žlici suhih rakcev
-
5 češnjevih paradižnikov mortar
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava
Zeleni fižol kuhamo v vodi 3 minute, da je fižol še vedno hrustljav na ugriz. Fižol ohladimo in ga narežemo na 3 cm dolge koščke. Češnjeve paradižnike narežemo na četrtine.
Korenje in kumaro olupimo in odstranimo osrednji del kumare. Korenje in kumaro z lupilcem narežemo na tanke dolge rezine. Rezine narežemo na dolge, ozke in tanke paličice.
V mortarju stremo čili in česen. Pozor, čim bolj ju stremo, tem bolj pekoča bo solata.
Dodamo in deloma stremo arašide, suhe rakce in (palmov) sladkor. Sestavinam primešamo limetin sok, celo limetino lupino, ribjo omako in tamarind omako.
Dodamo češnjeve paradižnike in fižol ter polivko zmešamo s korenjem in kumaro.
Po želji dodamo več ribje omake, limetinega soka ali sladkorja.
|
2
Narejeno
|
Opombe
Osnova originalnega recepta je nezrela papaja, ki je hrustljava in nima veliko okusa (200 g zelene papaje in 100 g korenja). Zelena papaja ni lahko dostopna, zato jo lahko nadomestimo s korenjem in kumaro. Papajina solata je originalno precej pekoča, saj vsebuje od tri do pet strtih tajskih čilijev. Druge verzije papajine solate vključujejo tudi rakce in jajca.
Tamarind omako lahko naredimo sami iz tamarind paste. Vročo vodo v razmerju 1:1 zmešamo s tamarind pasto. Pustimo od 15 do 30 minut, nato jo dobro premešamo, odcedimo in ožamemo. Če omako prevremo, preden jo prelijemo v kozarec, jo lahko v hladilniku shranimo več dni.
Tamarind, ribjo omako, suhe rakce in zeleno papajo najdemo v specializiranih trgovinah z azijskimi sestavinami.
|