Sestavine
-
2 brancina2 x 35 - 45 dag, neočiščena
-
2 kg grobe soli
-
olivno olje
-
česen
-
peteršilj
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in peka
Na pekaču ali v stekleni posodi naredimo 1 cm podlago iz soli, nanjo položimo neoluskane, nesoljene, očiščene ribe.
V celoti jih prekrijemo s preostalo soljo. Za 2 brancina po 30 dag potrebujemo 25 minut pri 180 stopinjah.
Sol po peki razbijemo z ribe, da se vidi cela stran brancina. Čiščenje ribe: začnemo pri glavi, zarežemo po vrhu hrbta do repa, na spodnjem delu pa že imamo odprtino v trebuh, tako da to samo podaljšamo do repa. Spodnji in zgornji rez se stikata na repu. Med zobe vilic zataknemo repno kožo in jo navijemo kot lase na navijalko do glave, riba je olupljena. Čez prelijemo tržaško omako (sesekljan česen+peteršilj+olivno olje). Ko pridemo do hrbtenice, le-to odstranimo, če se meso ne prijema kosti, je riba ravno prav kuhana, ter ponovimo z omako.
Odlično tekne s špinačo, kuhano zelenjavo in seveda kozarčkom belega, suhega, ne prestarega vina.
|