Sestavine
-
6 dl Voda
-
40 dag Ajdova moka
-
1 jedilna žlica Olje
-
1 kavna žlica Sol
-
1 polna žlica Ocvirkiali pa 1 do 2 žlici masla
Navodila
V veliko prej predhodno segreto posodo stresite moko. Suho pražite, dokler ne zadiši lepo, približno tam okoli 5 minut. Dodajte oziroma dolijte še soljen krop, v katerega ste dodali tudi olje. Hitro pokrijte in pustite počivati okoli 10 minut. Ko mine 10 minut, zmešajte s kuhalnico in zdrobite. Za drobljenje, če nimate kuhalnice lahko preprosto uporabite tudi vilice. Če so žganci presuhi, previdno prilijte še potrebno količino vode.
Zabelite z vročimi ocvirki ali pa z vročim stopljenim maslom.
- Manjšo porcijo ajdove moke lahko nadomestite z mehko pšenično moko. Izdelava vam je še lažja. Priporočljiva je široka in visoka posoda, da preprečite, da bi vam moka po dodajanju vode brizgala naokoli po vašem štedilniku.