Sestavine
-
3 žlice Borovniceposušene borovnice
-
1 žlička Med
-
1 l Voda
Navodila
Pripravite kozicoin v njo stresite 3 žlice posušenih borovnic in vse prelijte z litrom vode. Lonec pristavite na kuhalnik in počakajte, da bo voda zavrela, nato pa kuhajte še 10 minut. Odstavite kozico in pustite stati približno 10 minut.
Prevretek precedite v skodelice. Ko se bo čaj ohladil, dodajte še med in to po vašem okusu. Pripravljen čaj postrežite.
Opomba: Ko pripravljate prevretek, dajte sveže ali posušeno zelišče v kozico, prelijte s hladno vodo in počakajte, da bo pripravek zavrel. Nato kuhajte od 5 minut (cvetovi, listi, nadzemni deli rastlin) do 10 ali 20 minut (korenina, skorja, plodovi). Posušene borovnice so učinkovite prii kašlju in driski. Sveže borovnice pa imajo ravno nasproten učinek, saj delujejo odvajalno, zato so jih pogosto uporabljali za odpravljanje črevesnih parazitov. Borovnice krepijo tudi vaš imunski sistem. So bogate z različnimi vitamini, vsebujejo pa tudi minerale kot so železo in magnezij.
(Foto: Getty Images)