0 0
Tavče Gravče

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sestavine

Prilagodite Porcije
4 skodelice Fižol opran in očiščen
3 x Paprika posušene čili paprike
5 žlic Olje sončnično
2 x Srednje velika čebula narezana na četrtine
3 žlice Paprika - rdeča
1/2 žlice Črni poper
2 skodelici Paradižnikova omaka po možnosti domače
3 x Strok - česen
1 žlica Kumina
5 x Lovorjev list
3 x Bujonska kocka
Peteršilj nasesekljan za okras
Paprika sveža za okras
1 x Majhna čebula narezana na kolobrje za okras

Dodaj med zaznamke

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tavče Gravče

Kuhinja:

Tavče Gravče je nacionalna jed v Severni Makedoniji, ki izvira iz 15. stoletja. Med njenimi prebivalci je jed hitro postala zelo priljubljena, ki se jo uživa ob petkih... Pravzaprav ne boste presenečeni, da kar res veliko gospodinjstev v Severni Makedoniji še vedno vsak petek uživa Tavče Gravče. Prebivalci Severne Makedonije niso edini na Balkanskem polotoku, ki uživajo v tej jedi. Ta jed je postala zelo priljubljena tudi v sosednji Srbiji, Bosni in Hercegovini, delih Grčije in pa celo na Hrvaškem. V različnih državah boste to jed našli tudi pod različnimi imeni.

  • 3 ure 15 minut
  • Porcije 4
  • Srednje

Sestavine

Navodila

Deli

Fižol dajte v lonec in ga potopite v vodo (voda naj bo približno 2 cm nad fižolom). Fižol namočite vsaj 2-3 ure.

Odlijte vodo, dodajte svežo vodo (približno dvakratno količino kot je fižola) in dodajte še 1 žlico sončničnega olja.

V vodo dodajte še 4 čebule, 3-4 posušene čili paprike, 3 bujonske kocke, 5 lovorjevih listov in 1 žlico paprike.

Fižol kuhajte na zmernem ognju. Fižol skuhajte do mehkega, kuhajte približno 45 do 60 minut, če je bil namočen, ali približno 2 uri, če ni bil namočen v vodi.

Preverjajte fižol med kuhanjem, pogosto mešajte in ne pozabite dodati tople vode, ko voda izhlapeva med kuhanjem. Prizadevajte si za konsistenco, podobno kot je pri enolončnici.

Če imate čas, ugasnite ogenj in marinirajte fižol približno 1 uro. To ni obvezno, vendar bo fižol postal še mehkejši in še bolj okusnejši.

Fižol odcedite. Naslednji del postopka je začetek priprave rouxa (Roux je moka in maščoba, kuhana skupaj in uporabljena za zgostitev omak).

Vzemite sedaj tavo, dajte sončnično olje in segrejte.

Sončničnemu olju dodajte še rdečo papriko in mešajte, dokler se olje in paprika ne povežeta.

Dodajte še na drobno narezano zeleno in pa strt česen ter pečico segrejte na 190°C.

Fižolu dodajte še paradižnikovo omako in 1 žlico soli ter dobro premešajte. Morate dobiti lepo živo rdeče/oranžno barvo.

Vzemite sedaj še nekaj vode in jo vlijte v fižol v tavi. Naj bo le toliko vode, da vam bo komaj prekrila fižol.

Pecite 1 uro.

Na vrh položite nekaj surovih zelenih paprik (ki jih prerežete na pol). Paprike potisnite navzdol, da se bodo vse lepo pekle res enakomerno.

Povišajte temperaturo na 220 °C za dobrih 5 minut.

Za okras dodajte še narezano čebulo, suho papriko in pa sesekljan peteršilj.

Pustite, da se ohladi. Pustite okoli 15 minut, preden postrežete.

 

Opomba: Večina ljudi v Severni Makedoniji uživa Tavče Gravče skupaj s klobaso, svinjskimi zarebrnicami, sarmo, zelnikom ali pleskavico (lahko tudi z malo ajvarja zraven), lahko pa jeste Tavče Gravče kar z belim kruhom, če ste vegetarijanec, ali celo kombinirate z drugo jedjo kot prilogo.

 

 

 

 

 

Njami Njami

Mnenja o Receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Nazaj
Njoki v masleni omaki
Naprej
Pica iz polente
Nazaj
Njoki v masleni omaki
Naprej
Pica iz polente

Dodajte Komentar