Sestavine
-
500 g Moka
-
7 g Suhi kvas
-
Oljčno olje
-
700 g Fižol stročji
-
4 stroki Česen
-
20 g Peteršilj
-
50 g Parmezan
-
1 x Limona
-
30 g Drobtine
Navodila
V veliko skledo dajte moko in 5 g morske soli ter na sredini naredite jamico. Zmešajte kvas v 300 ml mlačne vode, počakajte nekaj minut, nato pa ga postopoma vlijte v jamico, mešajte in z zunanje strani dodajate moko, da nastane testo. Gnetite ga na pomokani površini 10 minut ali dokler ne postane gladko.
Testo dajte v rahlo naoljeno skledo, pokrijte s čisto vlažno brisačo in ga na toplem mestu vzhajajte 1 uro.
Medtem fižol stresite v skledo. Česen in peteršilj drobno sesekljajte in ju dodajte fižolu ter prilijte 75 ml oljčnega olja. Dodajte nariban parmezan in limonino lupinico, iztisnite limonin sok, začinite, premešajte in dobili ste nadev za focaccio.
Pekač rahlo naoljite in enakomerno posujte z drobtinami. Testo razvaljajte ali raztegnite. Polovico testa položite na pladenj, preostanek pa pustite viseti. V enakomerni plasti prelijte mešanico fižola, pri tem pa ohranite nekaj olja. Previsno testo prepognite čez vrh, ga pokapajte z rezerviranim oljem, nato pa ga s prsti nežno potisnite navzdol. V testu naredite veliko vdolbinic in jamic. Pokrijte s čisto vlažno brisačo in pustite, da testo malo naraste.
Pečico segrejte na 220 ºC. Testo potresite z morsko soljo, nato pa ga pecite 25 minut ali dokler se ne zapeče. Pustite, da se ohladi, nato ga narežite in postrezite.
(Foto: pexels.com)