Sestavine
-
400 g losos file150 g file na osebo
-
2 (žlica) Maslo
-
6 (strok) Česen
-
2 (žlica) Olivno olje
-
200 g Češnjev paradižnik
-
200 g Špinača
-
45 g Parmezansveže nariban
-
po želji/po okusu Kajenski poper
-
po okusu Sol
-
po okusu Poper
Navodila
Fileje lososa najprej operemo pod tekočo vodo, nato pa ostanek vode popivnamo s pairnato brisačo ter jih malce začinimo z soljo in poprom.
Češnjeve paradižnike in špinačo operemo, česen olupimo ter ga sesekljamo na drobne koščke. Paradižnike prerežemo na pol oziroma jih pustimo kar cele, v kolikor so paradižniki majhni.
Veliko ponev segrejemo ter jo nato namastimo z olivnim oljem. Začinjene fileje lososa položimo v ponev ter jih pečemo toliko časa, da se na spodnji strani lepo obarvajo (se lepo zapečejo in dobijo lepo barvo – 2 do 3 minute). Fileje obrnemo in jih tako pečemo še na drugi strani.
Ko so fileji lososa popečeni jih vzamemo iz ponve ter položimo na ogrete krožnike. V ponvi pustimo približno 1 žlico maščobe, preostalo maščobo pa odlijemo. Maščobi, ki smo jo pustili v ponvi dodamo maslo. Počakamo, da se maslo stopi nato pa mu dodamo sesekljan česen. Med mešanjem ga pražimo približno 1 minuto – toliko, da lepo zadiši. Pomembno je, da česna ne zažgemo.
Zmesi v ponvi dodamo paradižnike ter jih skupaj pražimo približno eno minuto. Sedaj dodamo smetano ter sol in poper po okusu. Lahko dodamo tudi kajenski poper. Pustimo 2 do 4 minute, da omaka malce zavre.
V omako vmešamo špinačo in nariban parmezan. Kuhamo še toliko časa, da se omaka zgosti, špinača pa uvene, potem pa v ponev vrnemo lososove fileje. Vse skupaj kuhamo še 1 do 2 minuti, nato pa ponev odstavimo.
Čas je, da v omako dodamo še špinačo ter nariban parmezan. Omako sedaj kuhamo še toliko časa, da se malce zgosti. Ko je omaka zgoščena, ponovno v ponev vrnemo prej popeče fileje lososa. Vse skupaj kuhamo še približno 2 minuti.
Jed je gotova in jo lahko serviramo.