Sestavine
-
1 žlica Masloza gobovo omako
-
1-2 žlici Oljeza gobovo omako
-
2 x Strok - česenza gobovo omako
-
1 x Čebulaza gobovo omako
-
1 kg Gobesveže gobe po vaši želji, za gobovo omako
-
400 ml Jušna osnovagoveja jušna osnova, za gobovo omako
-
200 ml Smetana za kuhanjeza gobovo omako
-
Lovorza gobovo omako
-
Timijanza gobovo omako
-
Solpo okusu, za gobovo omako
-
Poper - mletisvež, po okusu, za gobovo omako
-
1-2 žlici Gorčicaza gobovo omako
-
2 x Majhna čebulaza kruhove cmoke
-
2 žlici Oljeza kruhove cmoke
-
8 x Kruh (žemlje)1 dan stare žemlje, za kruhove cmoke
-
300 ml Mlekoza kruhove cmoke
-
4 x Jajceza kruhove cmoke
-
Poperpo okusu, za kruhove cmoke
-
Solpo okusu, za kruhove cmoke
-
Muškatni orešček - mletipo okusu, za kruhove cmoke
-
Mokapo potrebi, za kruhove cmoke
-
Peteršiljmanjši šopek, za kruhove cmoke
Navodila
Olupite čebuli in jih na drobno sesekljajte. V ponvi segrejte olje. Dodajte čebulo in jo pražite 2-3 minute, vmes mešajte, dokler se čebula lepo ne zmehča in vse dokler ne začne spreminjati barvo. Odstavite ponev in pustite, da se bo čebula ohladila.
Na majhne kocke narežite kruh, dajte jih v večjo skledo in jih zmešamo z ohlajeno popraženo čebulo. V manjši skledi z ročno metlico zmešajte jajca, mleko, poper, muškatni orešček in sol. To zmes prelijte po kruhu in dobro premešajte s kuhalnico, da se bodo vse kocke dobro navlažile. Če se vam bo zmes zdela presuha, dodajte še malo mleka.
Peteršilj oplaknite pod tekočo vodo, dobro ga otresite ali pa osušite in ga na drobno sesekljajte. Po kruhovi masi potresite približno 3/4 sesekljanega peteršilja. Dobro premešajte oziroma pregnetite z rokami, da boste dobili res dobro kompaktno zmes, ki ji po potrebi dodamo še malo moke.
Oblikujte zmes v štruco(rolado), jo zavijte v vlažno kuhinjsko krpo (prt) in kuhajte v osoljenem kropu 15-30 minut (čas kuhanja je odvisen od debeline). Iz mase lahko oblikujete tudi poljubno velike cmoke, ki jih kuhajte v osoljenem kropu okoli 20 minut. Seveda morate pri tem paziti, da voda ne vre preveč, sicer se lahko zgodi, da vam bodo cmoki med kuhanjem razpadli.
Medtem, ko se cmoki (rolada) kuhajo, pripravite še gobovo omako. Čebulo in česen olupite in vsakega posebej oziroma ločeno drud od drugega na drobno sesekljajte. Gobe očistite z vlažno krpo (po potrebi na kratko splaknite pod tekočo vodo) in jih narežite na rezine oziroma lističe. Gobe, ki so manjše lahko enostavno razpolovite ali pa razrežite na četrtine.
V večji ponvi segrejte še mešanico olja in masla. Na tej segreti maščobi posteklenite čebulo, nato ji dodajte še gobe in na kratko prepražite skupaj s čebulo. Na koncu praženja dodamo še sesekljan česen.
V ponev dajte jušno osnovo in pa smetano za kuhanje. S kuhalnico dobro postrgajte po dnu, da boste odstranili vse karamelizirane koščke, ki bodo nastali med praženjem. Po vašem okusu omako začinite s soljo in poprom. Po vaši želji lahko dodate tudi lovorjev list in malo posušenega timijan. Na zmernem ognju kuhajte toliko časa, vse dokler se ne zgosti.
V omako vmešajte gorčico. Kuhajte še 3 minute, nato pa v njo vmešajte še preostali sesekljan peteršilj. Pripravljeno jed takoj postrezite in sicer tako, da jo servirajte na krožnik skupaj s kruhovimi cmoki ali pa na rezine narezano štruco.