Sestavine
-
300 g Riž
-
500 ml Piščančja juha
-
220 g Grah
-
100 g Nariban sir
-
2 žlici Metini listi
-
3× Jajca
-
100 g Moka
-
100 g Drobtine panko
-
Olje
-
Metin pesto
-
2 skodelici Metini listi
-
50 g Pekanovi orehi
-
50 g Parmezan
-
1 strok Česen
-
60 ml Olivno olje
-
2 žlici Limonin sok
-
1 žlička Limonina lupina
Navodila
Riž sperite in ga prelijte s piščančjo juho. Na močnem ognju zavrite in občasno premešajte. Zmanjšajte temperaturo na nizko. Pokrito kuhajte 15 minut, dokler se tekočina ne vpije in se riž ne zmehča.
Po rižu potresite grah in pustite stati 5 minut.
Riževi mešanici dodajte sir. Začinite s soljo in poprom. Premešajte, da se sestavine povežejo in postavite na stran, da ohladi. Dodajte meto, 1 jajce in 1/4 skodelice moke. Premešajte, da se vse skupaj poveže.
Na krožnik dajte drobtine. Preostalo moko dajte v skledo. V ločeni skledi stepite 2 jajci z 1 žlico hladne vode. Z mokrimi rokami oblikujte riževe kroglice. Povaljajte jih v moki in potopite v jajce, nato pa jih obložite z drobtinami. Položite na velik krožnik in postavite v hladilnik za 30 minut.
Medtem pripravite metin pesto. Polovico mete in pekanovih orehov, parmezan in česen dajte v majhen kuhinjski robot. Mešajte, dokler ne postanejo drobno sesekljani. Prenesite v skledo. Vmešajte olje in limonin sok. Preostalo meto in pekanove orehe grobo sesekljajte in dodajte pestu. Začinite po okusu. Premešajte, da se sestavine povežejo in potresite z limonino lupinico.
Olje segrevajte na srednje močnem ognju. V serijah in z obračanjem cvrite kroglice 5 minut ali dokler ne postanejo zlate. Tople riževe kroglice postrezite z metinim pestom.
(Foto: pexels.com)