Sestavine
-
80 dag moka
-
1 vrečka kvas
-
2 dl mleko
-
5 dag maslo
-
5 dag sladkor
-
2 kom rumenjak
-
10 dag kisla smetana
-
2 jajca
-
2 (žlica) olje
-
(po okusu) pomrančna lupina
-
1 (mala žlička) sol
-
NADEV:
-
5 dl mleko
-
2 dl smetana
-
1 (strok) vanilija
-
1 (žlica) Gustin
-
1 (vrečka) vanilijev puding
-
3 rumenjak
-
5 dag sladkor
-
4 (žlica) pšenični zdrob
-
1 (žlica) rum
-
4 beljak
-
3 dag maslo
-
jajce za premaz
Navodila
V mleku raztopite kvas Fala in ga dodajte presejani moki. Moki dodajte jajca in rumenjake, kislo smetano, sol in sladkor, ter zamesite v kvašeno testo. Med mešanjem postopoma dodajte na trakove narezano maslo in po kapljicah olje. Ko so sestavine dobro premešane, dodamo pomarančno lupinico, premešamo in skledo s testom pokrijemo ter pustimo vzhajati.
Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. Odrežite svež strok vanilije in iz njega izluščite semena. Smetano in 3 dl mleka skupaj z vanilijevimi semeni zavremo. Rumenjak zmešamo z dvema dl mleka in dodamo puding v prahu, ki smo mu dodali žlico sladkorja in Gustina, ter prilijemo vrelo mleko z zdrobom. Nadev med nenehnim mešanjem kuhamo približno pet minut. Stepite beljake in jim postopoma dodajte sladkor in nazadnje žlico ruma. To vmešamo v še topel nadev in postavimo v hladilnik.
Vzhajano testo zvrnemo na pult, ga razvaljamo na debelino prsta in razrežemo na kvadrate. Na sredino vsakega kosa testa damo žlico nadeva in testo stisnemo skupaj. Oblikujemo buhtelj. Testo na strani, ki bo na dnu pekača, povaljajte v stopljenem maslu in ga položite v pekač.
Ko je celoten pekač napolnjen s keksi, jih premažite z razžvrkljanim jajcem in pustite, da ponovno vzhajajo 20 minut. Nato pekač postavite v vročo pečico in jih približno 40 minut pecite pri 180 stopinjah.