Sestavine
-
0.5 l Ledena voda
-
750 ml Sladka smetanasladka smetana naj ima vsaj 36 odstotkov mlečne maščobe
Navodila
V posodi za mešanje zmešajte sladko smetano. Sprva se bo strdila, nato pa se bo začela tekočina izločati. To je pinjenec, ki ga boste precedili in shranili.
Nastali masleni kepi prilijte 250 ml ledene vode in mešajte. Odlijte vodo in dodajte preostalo ledeno vodo dobljeni kepi. Na koncu z lopatko mešajte maslo in ponovno odcedite. S čistimi rokami iztisnite preostalo vodo, oblikujte ga po želji in preložite v skodelico, da se ohladi. Po želji začinite s soljo ali zelišči.
Pinjenec je stranski produkt pri proizvodnji masla in je hranljiva pijača, ki je prijetnega in osvežujočega okusa. Še svež je lahko prebavljiv, uživate pa ga lahko skupaj s sadjem. Uporaben je tudi pri peki in kuhanju.