Sestavine
-
1/2 Limona
-
250 ml Olje
-
4 x Jajca
-
200 g Sladkor v prahu
-
200 g Sesekljani mandelj
-
100 g Polenta
-
Sirup
-
150 g Med
-
1/2 Limona
-
Krema
-
200 g Maskarpone
-
3 žličke Sladkor v prahu
-
2 žlički Vaniljev ekstrakt
-
50 g Jogurt
-
Posip
-
1 žlica Zdrobljeni mandeljni
-
Meta
Navodila
Limono položite v skledo z vodo in segrevajte 15 minut, nato pa odcedite. Četrtino limone zmešajte z vaniljevim ekstraktom in oljčnim oljem v kuhinjskem mešalniku.
Pečico segrejte na 160 °C in namastite tortni model.
V veliki skledi stepite jajca in sladkor, nato vmešajte limonin in oljni pire, mlete mandlje in polento. Maso vlijte v pekač, jo enakomerno razporedite z nožem in pecite 40 do 45 minut ali dokler se ne dvigne in pozlati. Pustite, da se ohladi.
Limonin sirup: V majhno ponev na srednje nizki temperaturi dajte med in vanj iztisnite limonin sok. Segrejte do vrelišča kuhaje 5 minut, medtem pa neprestano mešajte.
Krema: Mascarpone, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt stepajte skupaj, nato nežno vmešate jogurt.
Mandlje stresite v majhno suho ponev in jih pražite, dokler ne postanejo zlati.
Torto sestavite tako, da na sredino krožnika položite biskvit. Na vrh naložite Mascarponejevo kremo in jo prelijte s sirupom in po želji okrasite s popečenimi mandlji in nekaj lističi mete ali pa posipajte z granatnim jabolkom.
(Foto: pexels.com)