Sestavine
-
4 skodelice Fižolopran in očiščen
-
3 x Paprikaposušene čili paprike
-
5 žlic Olje sončnično
-
2 x Srednje velika čebulanarezana na četrtine
-
3 žlice Paprika - rdeča
-
1/2 žlice Črni poper
-
2 skodelici Paradižnikova omakapo možnosti domače
-
3 x Strok - česen
-
1 žlica Kumina
-
5 x Lovorjev list
-
3 x Bujonska kocka
-
Peteršiljnasesekljan za okras
-
Paprikasveža za okras
-
1 x Majhna čebulanarezana na kolobrje za okras
Navodila
Fižol dajte v lonec in ga potopite v vodo (voda naj bo približno 2 cm nad fižolom). Fižol namočite vsaj 2-3 ure.
Odlijte vodo, dodajte svežo vodo (približno dvakratno količino kot je fižola) in dodajte še 1 žlico sončničnega olja.
V vodo dodajte še 4 čebule, 3-4 posušene čili paprike, 3 bujonske kocke, 5 lovorjevih listov in 1 žlico paprike.
Fižol kuhajte na zmernem ognju. Fižol skuhajte do mehkega, kuhajte približno 45 do 60 minut, če je bil namočen, ali približno 2 uri, če ni bil namočen v vodi.
Preverjajte fižol med kuhanjem, pogosto mešajte in ne pozabite dodati tople vode, ko voda izhlapeva med kuhanjem. Prizadevajte si za konsistenco, podobno kot je pri enolončnici.
Če imate čas, ugasnite ogenj in marinirajte fižol približno 1 uro. To ni obvezno, vendar bo fižol postal še mehkejši in še bolj okusnejši.
Fižol odcedite. Naslednji del postopka je začetek priprave rouxa (Roux je moka in maščoba, kuhana skupaj in uporabljena za zgostitev omak).
Vzemite sedaj tavo, dajte sončnično olje in segrejte.
Sončničnemu olju dodajte še rdečo papriko in mešajte, dokler se olje in paprika ne povežeta.
Dodajte še na drobno narezano zeleno in pa strt česen ter pečico segrejte na 190°C.
Fižolu dodajte še paradižnikovo omako in 1 žlico soli ter dobro premešajte. Morate dobiti lepo živo rdeče/oranžno barvo.
Vzemite sedaj še nekaj vode in jo vlijte v fižol v tavi. Naj bo le toliko vode, da vam bo komaj prekrila fižol.
Pecite 1 uro.
Na vrh položite nekaj surovih zelenih paprik (ki jih prerežete na pol). Paprike potisnite navzdol, da se bodo vse lepo pekle res enakomerno.
Povišajte temperaturo na 220 °C za dobrih 5 minut.
Za okras dodajte še narezano čebulo, suho papriko in pa sesekljan peteršilj.
Pustite, da se ohladi. Pustite okoli 15 minut, preden postrežete.
Opomba: Večina ljudi v Severni Makedoniji uživa Tavče Gravče skupaj s klobaso, svinjskimi zarebrnicami, sarmo, zelnikom ali pleskavico (lahko tudi z malo ajvarja zraven), lahko pa jeste Tavče Gravče kar z belim kruhom, če ste vegetarijanec, ali celo kombinirate z drugo jedjo kot prilogo.