Sestavine
-
1.5 žlice Olje
-
400 g Mleta svinjina
-
500 g Kislo zelje
-
1 x Čebula
-
3 x Jajce
-
2 x Lovorjev list
-
150 ml Kisla smetana
-
Mleko
-
0.5 Klobasapikantna klobasa
-
3/4 žličke Sol
-
0.5 žličke Mleti črni poper
Navodila
Prelijte kislo zelje v cedilo, ki pa ga postavite nad večjo skledo. Poskusite kislo zelje, če se vam bo zdelo preveč kislo, ga operite v cedilu pod tekočo vodo. Zelje dobro odcedite. Olupite čebulo in na drobno sesekljajte.
Segrejte olje v ponvi in prepražite čebulo na njem. Ko bo čebula posteklenela in se bo zmehčala, dodajte mleto meso, lovorjev list, poper in pa sol. Meso med mešanjem pražite toliko časa, da se dobro zapeče z vseh strani.
Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Globok ognjevaren pekač dobro namastite z oljem. Po dnu pekača razporedite plast kislega zelja. Dodajte mleto meso h kislemu zelju in ga enakomerno razporedite po celotnem pekaču. Prekrijte mleto meso s plastjo kislega zelja.
Zmešajte kislo smetano, mleko, jajca, ščepec soli in poper v skledi. Z ročno metlico dobro premešajte in mešanico prelijte po zelju v pekaču. Za približno 30 minut pekač postavite v ogreto pečico.
Narežite klobaso na kolobarje, ki jih razpolovite. Vzemite iz pečice pekač po 30 minutah. Kose klobase razporedite po zelju. Postavite pekač v ogreto pečico še za 15 minut.
Ko bo jed pripravljena, jo servirajte na krožnike in ponudite skupaj z domačim kruhom oziroma z vašo izbrano prilogo.
Opomba: Kislo zelje deluje blagodejno na ščitnico in čisti dihalne poti. Predlagane priloge: Pire krompir, rženi kruh.