Sestavine
-
2 žlici Olivno olje
-
1 Čebula
-
5 Krompir
-
2 Lovorov list
-
500 g losos filerazrezanega na 6 kosov po 150 g
-
1 l Ribja jušna osnova
-
200 ml Sladka smetana
-
Solpo okusu
-
Poper
-
1 pest KoperSesekljan in svež
Navodila
Krompir olupimo, očistimo in operemo. Narežemo ga na približno 1,5 cm velike kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
V loncu segrejemo olje, na katerem med občasnim mešanjem pražimo sesekljano čebulo toliko časa, da se malo zmehča. Dodamo na kocke narezan krompir in lovorjev list ter prilijemo samo toliko vode, da je krompir v celoti pokrit. Lonec pokrijemo s pokrovko in krompir na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se zmehča (ne pa tudi razkuha).
Lososov file operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Narežemo ga na manjše kose, ki jih dodamo v lonec s krompirjem. Kuhamo približno 5 minut, potem pa prilijemo jušno osnovo in smetano. Juho po okusu začinimo s poprom in soljo ter na zmernem ognju kuhamo še 5 do 10 minut.
Ko je juha pripravljena, odstavimo lonec in v juho vmešamo koper. Serviramo jo v jušne skodelice ali globoke krožnike in postrežemo z rženim kruhom.