Sestavine
-
2 čebuli
-
2 stroka česna
-
1 kiselkasto jabolko
-
500 ml jabolčnega kisa
-
3 klinčke
-
4 žajbljevi listki
-
3 lovorovi listi
-
1 žlička belih poprovih zrn
-
65 g rumene gorčične moke
-
65 g rjave gorčične moke
-
1 žlička soli
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in kuhanje
Pripravimo si kozarce za vlaganje. Čebulo in česen olupimo in prerežem na pol. Jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in ga narežemo na krhlje. Na kuhalnik pristavimo kozico, v katero natočimo kis in dodamo čebulo, česen, klinčke, jabolčne krhlje, lovor, žajbelj in beli poper. Počakamo, da tekočina zavre, nato pa kozico pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo še nadaljnjih 15 minut.
V večjo skledo damo obe vrsti gorčične moke in 1 žličko soli. Skozi sito v skledo precedimo kisov prevretek in medtem ves čas mešamo, da nastane popolnoma gladka zmes. Nato počakamo, da se pripravljena gorčica dobro ohladi.
Z ohlajeno gorčico napolnimo kozarce, ki jih tesno zapremo in shranimo v suh ter temen prostor. Gorčica mora pred prvim odprtjem počivati vsaj 3 dni.
|