V mesno juho dodajte drobno sesekljano kuhano peso, sesekljano kuhano čebulo, korenček ali zelje. Začinite z zelišči in postrezite vroče. Nekateri imajo radi juho iz rdeče pese skupaj s kislo smetano.
Zelje zelo drobno narežite, ga razporedite po ravni površini, posujte s soljo in pustite stati 24 ur, nato ga obrišite v čisti krpi. Kisu dodamo začimbe, povezane v muslinsko vrečko, in pustimo, da zavre, medtem pa zelje položimo v kozarec, ki ga pokrijemo z rezinami rdeče pese na vrhu. Ko...
Vzemite enake količine korenja, repe, fižola, fižola, cvetače, zelenega graha, krompirja, rdeče pese in zelene ali katere koli druge zelenjave, ki je v sezoni – skuhajte do mehkega: korenje in repo skupaj, fižol in grah skupaj, fižol (ki mora biti namočen čez noč), cvetačo in krompir posebej. Ko je zelenjava...
Odrežite vršičke pese in pustite 5 centimetrov pecljev. Dobro jo očistite, položite v lonec in prelijte z vrelo vodo. Kuhajte, dokler se ne zmehča, odstranite zunanjo lupino in jo narežite na kocke. Odcedite in prihranite 1 skodelico vode, v kateri se je pesa kuhala. Dodajte sladkor, kis in maslo. Zgostimo...
Očistite in razrežite peso. S finim rezalnikom v sekljalniku hrane zmeljite peso, čebulo in rdečo papriko. Dodajte drobno narezano zelje, hren, sol, sladkor in kis. Segrejte do vrenja in kuhajte 10 minut. Zaprite v vroče, sterilizirane kozarce in zaprite.