Ječmen, ki je tako zelo preprost in okusen, da ga boste lahko skuhali tudi vsi tisti, ki niste kuharski mojstri
Ječmen je zdravo in okusno žito, ki ga lahko pripravite na različne načine. Če pa ga želite pripraviti tako, da je nežen in okusen, je treba upoštevati nekaj nasvetov.
Namočite ječmen
Najprej ječmen splaknite pod tekočo vodo, da odstranite morebitne nečistoče. Nato ga namočite v hladni vodi za vsaj 4 ure, lahko pa tudi čez noč. Namočenje bo pomagalo, da bo ječmen bolj nežen in se bo lažje kuhal.
Kuhajte ječmen v razmerju 1:3
Ko je ječmen namočen, ga skuhate v razmerju 1:3, torej na 100 g ječmena damo 300 ml vode. Ječmen dajte v lonec, zalijte z vodo in pristavite na štedilnik. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte še približno 30 minut, ali dokler ječmen ni kuhan.
Dodajte sol in začimbe
V zadnjih 10 minutah kuhanja lahko ječmenu dodate sol in začimbe po vašem okusu.
Še nekaj nasvetov za še bolj okusen ječmen
– Če želite, da bo ječmen še bolj okusen, mu lahko med kuhanjem dodate malo zelenjave, na primer čebule, korenja ali zelene paprike.
– Za bolj kremno teksturo lahko ječmen skuhate v mleku ali rastlinskem mleku.
– Ječmen lahko uporabite kot prilogo, v juhah ali enolončnicah, ali pa ga pripravite v obliki kaše.
Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko pripravili nežen in okusen ječmen, ki bo zelo popestril vaš jedilnik.
Tukaj je še nekaj receptov za pripravo ječmena:
– Ječmenova kaša s sadjem in oreščki
– Ričet z zelenjavo in mesom
– Ječmenova juha
– Ječmenova enolončnica
Uživajte v kuhanju ječmena! 🙂
(Foto: Getty Images)