Sezona špargljev je tu, zato si preberite kako izberete tiste ta prave šparglje
Pri izbiri svežih špargljev je ključno uporabiti vse svoje čute – oči, roke in okus. Pred nakupom preverite, ali so šparglji svetle barve in ali so konice tesno zaprte. Nato poskusite zlomiti posamezno steblo in pazite na zadovoljiv zvok lomljenja. Okusite lahko tudi, ampak res čisto malce tudi surov špargelj, zato da preverite, ali je sladek in hrustljav.
Pri izbiri velikosti špargljev imejte v mislih, da velikost ni odvisna od starosti, ampak od rastne krone rastline. Velikost izberite glede na vaš način priprave, na primer ali jih boste uporabili za pečenje ali pa za blanširanje. Barva špargljev pa je stvar osebnega okusa, pri čemer so vijolični bolj nežni, beli pa imajo blažji okus.
Šparglji so najbolj okusni in najbolj sveži v sezoni, ki traja od pozne pomladi pa vse do poletja. Shranjujte jih tudi pravilno, zavijte jih v vlažno papirnato brisačo v odprti posodi ali pa plastični vrečki v hladilniku.
Pri izbiri špargljev bodite zelo pozorni na njihovo trdnost, izogibajte se suhim ali povešenim steblom ter vedno pazite, da so konci špargljev vlažni in da nsio izsušeni. Upoštevajte tudi debelino stebel. Zakaj? Debelejši šparglji imajo pogosto močnejši okus in so primerni za pečenje ali pa za peko na žaru, tanjši pa so veliko bolj primerni za kuhanje ali cvrtje. Izogibajte se tudi špargljem s poškodbami ali pikami in vedno preverite, ali imajo svež vonj. Če je le mogoče, vedno razmislite o nakupu ekoloških špargljev, ki imajo vsekakor manjšo vsebnost pesticidov.
Sledite tem čisto preprostim nasvetom in izberite svoj najboljši šopek špargljev, da boste lahko pri tem uživali v vaših najljubših jedeh.
(Foto: Getty Images)