Razkrijte skrivnost slastnega klasičnega cheesecaka: Potovanje skozi čas do starogrških korenin
Cheesecake, slastna kremasta sladica, ki jo poznamo in ljubimo, ima bogato zgodovino, ki sega vse do antične Grčije. Čeprav se je recept skozi stoletja razvijal in izpopolnjeval, so se osnove ohranile presenetljivo podobne.
Zgodovinski zapisi nam povedo, da so že v 5. stoletju pred našim štetjem Grki uživali v sladici, imenovani “plakous”. Ta sladica je bila sestavljena iz mešanice zdrobljenih piškotov, sira, medu in vina. Plakous so običajno stregli na praznovanjih in ob posebnih priložnostih.
Rimljani so se s plakousom seznanili med osvajanjem Grčije in recept prilagodili svojemu okusu. Dodali so jajca in mleko, kar je dalo sladici bolj kremasto teksturo. Svoj pečat so dodali tudi z uporabo različnih vrst sira, kot so ricotta in feta.
V srednjem veku je cheesecake postal priljubljena sladica v Evropi. Recept se je širil iz samostana v samostan, kjer so ga menihi izpopolnjevali in dodajali nove sestavine, kot so citrusi in začimbe.
Prvi zapisi o cheesecaku v Angliji segajo v 14. stoletje. V tem času so sladico običajno pripravljali z ovčjim sirom in jo stregli s sladkim sadnim prelivom.
Cheesecake je v 17. stoletju doživel prelomnico, ko so ga v Ameriko prinesli angleški kolonisti. Tam so recept prilagodili lokalnim sestavinam, kot so koruzna moka in buče.
Danes obstaja nešteto različic cheesecaka, od klasičnega New York cheesecaka do sodobnih kreacij z okusom čokolade, sadja, oreščkov in še mnogo drugega. Ne glede na to, katero različico imate najraje, se lahko zahvalite starim Grkom za to slastno in kremasto sladico.
(Foto: Getty Images)