Zakaj je zdravo žvečiti klinčke: Razkrivamo zdravilne lastnosti
Že stoletja so nageljnove žbice oziroma klinčki poznani po svojem močnem vonju in okusu. So
plodovi drevesa, ki izvira iz Indonezije. Egipčani so jih uporabljali pri balzamiranju, njihova vloga v prehrani pa sega že v staro rimske čase, ko so jih v svoje jedi vključevali Rimljani, v srednjem veku pa
so bili klinčki zelo dragi in cenjeni, saj jih je bilo težko dobiti.
Klinčki se najpogosteje uporabljajo v kulinariki pri številnih jedeh, za izboljšanje okusa. Nedavno pa so dobili veliko pozornosti zaradi svojih zdravilnih učinkov ob vsakodnevnem žvečenju na tešče. Znane
so antibakterijske in protivnetne lastnosti klinčkov, prav zaradi tega so jih mnogi začeli žvečiti v upanju,
da te zdravilne lastnosti izkoristijo.
Veliko zdravstvenih nasvetov opisuje koristi žvečenja klinčkov. Ker pa so precej trdi, jih lahko zaužijemo tudi na druge načine. Lahko si jih zdrobimo, ali pa dodamo k čaju. Iz njih je mogoče pridobiti tudi eterično olje.
Žvečenje nageljnovih žbic pomaga pri težavah s prebavo hrane, hkrati pa pomirja želodec, zato lahko klinčke uporabljamo za lajšanje napihnjenosti in krčev. Druga pomembna lastnost pa je tudi lajšanje bolečin in vnetij v ustih. Pomagajo pri blaženju zobobola, vnetja dlesni in podobnih težav v ustni votlini. Eterična olja v žbicah, ki delujejo kot naravno razkužilo, pa lahko pomagajo tudi pri obvladovanju slabega zadaha, saj uničuje bakterije v ustih. Uživanje klinčkov je učinkovito tudi za boj proti črevesnim zajedavcem.
Vpeljite žvečenje klinčkov v svojo rutino in izkoristite njihove zdravilne lastnosti.
Foto: freepik.com