Božična večerja brez glutena in laktoze
Prazniki so čas veselja, družine in seveda okusne hrane. Naj vam določene prehranske omejitve ne povzročajo skrbi, saj smo tudi za vas priskrbeli recept za božično večerjo brez glutena in laktoze.
To so trije recepti za pravo božično pojedino, ki ne vsebuje glutena in laktoze. Pripravite okusno predjed, glavno jed in sladico!
Predjed: Humus z zelenjavnimi palčkami
Sestavine:
- 300 g belega fižola
- pečena paprika
- 2 stroka česna
- 2 žlici olivnega olja
- tahini
- sok limone
- sol in poper
Priprava:
V kuhinjskem robotu mešajte vse sestavine toliko časa, da dobite gladek namaz. Po okusu ga začinite s soljo in poprom ter postrezite z zelenjavnimi palčkami, kot so narezana paprika ali korenje.
Glavna jed: Pečen puran s kvinojinim nadevom
Sestavine:
- puran
- olivno olje
- sol in poper
- timijan
- rožmarin
- žajbelj
- 1 skodelica kvinoje
- 2 skodelici jušne osnove
- 1 čebula
- zelena
- suhe brusnice
- pekanovi orehi
- jabolko
Navodila:
Pečico segrejte na 170 °C. Purana premažite z oljčnim oljem, suhim timijanom, rožmarinom, žajbljem, soljo in poprom. Pecite ga v pečici, dokler ne doseže priporočene notranje temperature.
Med tem časom pripravite nadev iz kvinoje. Skuhajte kvinojo v zelenjavni juhi v skladu z navodili na embalaži. Na oljčnem olju prepražite narezano čebulo, zeleno in jabolko, dokler se ne zmehčajo. Vmešajte kuhano kvinojo, brusnice, orehe, timijan, sol in poper.
Nadevajte purana in ga vrnite v pečico za 45 minut.
Sladica: Čokoladna torta
Sestavine:
- 1 skodelica sesekljane temne čokolade
- 3 žlice margarine
- 5 žlic kokosovega sladkorja
- 1/2 skodelice jabolčne čežane
- 1 žlička vanilje
- 5 žlic kakava v prahu
Postopek:
Segrejte pečico na 170 °C. In namastite okrogel pekač.
Nad vodno paro stopite čokolado in margarino ter pustite, da se rahlo ohladi. Vmešajte kokosov sladkor, jabolčno čežano, vaniljo, kakav v prahu in sol.
Maso vlijte v pripravljen pekač in pecite 30 minut. Ko je torta pečena, jo postrezite z malinovim prelivom, ki ga pripravite iz malin, javorjevega sirupa in limoninega soka.
Ta božična večerja brez glutena in mlečnih izdelkov je tako pestra in okusna, da bo očarale vaše goste. Uživajte v gladkem humusu, sočnem puranu in okusni čokoladni torti z malinovim prelivom. Dober tek!
Foto: freepik.com