Mega! Pečenice, ki jih lahko postrežete z mnogimi prilogami
Pečenice so priljubljena slovenska jed, ki jo lahko pripravimo na različne načine. Najbolj priljubljen je postopek, ki ga opisuje recept spodaj.
Sestavine
- 4 pečenice
- voda po potrebi
- 1 žlica svinjske masti ali olja po želji
Priprava
Pečenice pred pripravo shranite v hladilniku, da se ohladijo. V lonec nalijte mlačno vodo, da so pečenice z njo prekrite. Pečenice položite v lonec in zavrite. Kuhajte jih na zmerni temperaturi 15 minut. Pečenice preložite iz lonca v skledo ali na krožnik. Ko se malo ohladijo, jim odstranite špile. V ponev dajte mast ali olje in pečenice. Pečenice pecite na zmerni temperaturi, najprej z ene strani, da so zlato rjavo zapečene. Nato jih obrnite in zapečite še z druge strani. Pečenice postrežite še vroče.
Nasveti
- Za še bolj sočne pečenice lahko v vodo, v kateri jih kuhate, dodate žlico kisle smetane ali mleka.
- Če želite, lahko pečenice pred peko premažete z omako iz kisle smetane, mleka in jajca.
- Pečenice lahko pečete tudi v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut.
Kaj lahko postrežete zraven pečenih pečenic?
Pečenice so odlična izbira za kosilo ali večerjo. Lahko jih postrežete z različnimi prilogami, kot so:
- žganci
- krompir
- kruh
- ajdova kaša
- polenta
- riž
- kislo zelje
- kisla repa
Ideje za pripravo kislega zelja in repe:
- Kislo zelje lahko zabelite z ocvirki, popečete ali pripravite kot solato.
- Kislo repo lahko zabelite z ocvirki ali pripravite kot solato.
Dober tek!
Priprava pečenic v pečici:
Če želimo pečenice peči v pečici, jih pred peko rahlo popecite na ponvi, da dobijo hrustljavo skorjico. Nato jih položite v pekač in pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Vmes jih večkrat prelijte s sokom, ki se bo med peko nabiral v pekaču.
Priprava pečenic v ponvi:
Če želimo pečenice peči v ponvi, jih pred peko rahlo popecite na ponvi, da dobijo hrustljavo skorjico. Nato jih pečete v ponvi na zmerni temperaturi, približno 20 minut, vmes pa jih večkrat obrnite.
Priprava pečenic na žaru:
Če želite pečenice peči na žaru, jih pred peko rahlo popecite na ponvi, da dobijo hrustljavo skorjico. Nato jih pecite na žaru, pri čemer jih večkrat obrnite, da se enakomerno spečejo.
(Foto: Getty Images)