Kako pripraviti skuto kar v lastnem stanovanju: Recept naše zveste bralke Anice

V iskanju recepta priprave domače, tradicionalne skute smo prejeli izjemen recept od naše zveste bralke Anice. Skuta, ki jo pripravi doma, nosi vonj in okus preteklosti, hkrati pa je enostavna za pripravo v udobju lastnega stanovanja. Poglejmo, kako lahko tudi vi ustvarite to čudovito mlečno poslastico.
V bogati zakladnici slovenske kulinarike se skuta izkaže kot dragocena dobrota, ki je prehranila mnoge generacije. Ta tradicionalna mlečna poslastica se ne zgolj prenaša iz roda v rod, temveč se ponaša z okusom in vonjem, ki ju zaznamujejo leta preteklosti. Prav z namenom ohranjanja te naše bogate tradicije, naša zvesta bralka Anica iz Prekmurja z nami deli svoj preprost in domač recept za pripravo skute v udobju lastnega stanovanja.
Sestavine:
1 liter polnomastnega mleka
1/4 skodelice kisa ali limoninega soka
Ščepec soli
Postopek:
Segrejte mleko: V loncu počasi na srednje visokem ognju segrejte mleko. Pazite, da ne zavre, saj želimo le, da se segreje do vrelišča.
Dodajte kis ali limonin sok: Ko je mleko segreto, dodajte kis ali limonin sok. Mešajte počasi, da preprečite strjevanje mleka.
Oblikovanje grudic: Počasi boste opazili, kako se mleko začne deliti na grudice in sirotko. Nadaljujte z mešanjem, dokler se sirotka popolnoma ne loči.
Skuto odcedite: Ko se je sirotka ločila, odstavite lonec in pustite, da se skuta ohladi. Nato skuto odcedite skozi gazo ali čisto kuhinjsko krpo, da odstranite preostalo sirotko.
Soljenje po okusu: Na koncu primešajte ščepec soli po okusu.

Z Aničinim receptom lahko tudi vi ustvarite to čudovito tradicionalno jed, ki bo oživila vašo kulinarično izkušnjo. Uporabite jo kot namaz na kruhu, v solatah ali kot sestavino različnih jedi. Skuta ni le jed, temveč pravcati simbol okusa in dediščine slovenske kuhinje. Od srca se zahvaljujemo Anici za ta čudovit recept, ki nam omogoča, da tudi sami okusimo pristnost in tradicijo.
Foto: Getty images