Zakaj čebula povzroča solzenje in kako preprečiti to jokajočo reakcijo?

Vsak, ki je kdaj rezal čebulo, ve, da le ta lahko povzroči solzenje oči in neprijetno pekoč občutek. Razlog za solzenje med rezanjem čebule leži v sestavi same čebule. Ko čebulo razrežemo, sprosti encim, znan kot alinaza, ki sproži verižno reakcijo kemičnih dogodkov. Med tem postopkom se sprostijo hlapne spojine žvepla, ki nato reagirajo z vlago v očeh in ustvarijo žveplovodik, kar povzroči draženje oči in solzenje.
Ali je mogoče to nevšečnost preprečiti?
Obstaja več trikov, ki lahko pomagajo zmanjšati ali celo preprečiti solzenje med rezanjem čebule. Eden od njih je rezanje čebule pod tekočo vodo ali pod tanko paro, kar preprečuje, da bi se hlapne spojine dvignile v zrak in prišle v stik z očmi. Lahko tudi zamrznete čebulo pred rezanjem ali pa uporabite oster nož, da zmanjšate sproščanje encimov.
Nekateri ljudje prisegajo tudi na uporabo očal ali kontaktnih leč, ki preprečujejo neposreden stik hlapnih spojin z očmi. Druga možnost je, kot smo že omenili rezanje čebule pod tekočo vodo ali ob odprtem ognju, kar zmanjšuje količino sproščenih hlapnih spojin.

Vendar pa je solzenje med rezanjem čebule sestavni del kulinarične izkušnje, in čeprav obstajajo triki za ublažitev tega učinka, se morda zgodi, da boste še vedno imeli solzne oči ob vsakem rezanju čebule. Kljub temu je radovednost, kako se izogniti temu nevšečnemu učinku, del tega, kar čebulo dela tako edinstveno in fascinantno sestavino v svetu kulinarike.
Foto: Getty images