Kaj menite vi? Zamrznjeno mleko – da ali ne?
Mleko je seveda priljubljen napitek in sestavina številnih jedi. Če imate več mleka, kot ga potrebujete takoj, ga lahko zamrznete in tako ga boste imeli pri roki, ko ga boste potrebovali. Poglejmo si kako zamrznete mleko in kaj se zgodi z njim, ko ga zamrznete.
Kako zamrzniti mleko?
Mleko najprej ohladite v hladilniku. Če je mleko toplo, se bo pri zmrzovanju bolj razširilo in lahko poškodovalo posodo ali embalažo…
Mleko nato nalijte v nepredušno posodo, na primer v plastično posodo ali vrečko za zamrzovanje. Pri tem pustite približno 1 centimeter prostora na vrhu, da se mleko lahko razširi.
Mleko označite z datumom zamrzovanja.
Mleko postavite v zamrzovalnik.
Kako dolgo lahko mleko zamrznete?
Priporoča se, da zamrznjeno mleko porabite v roku 6 mesecev. Če ga boste hranili dlje, se lahko kakovost mleka občutno poslabša.
Kako odmrzniti mleko?
Najboljši način za odmrznitev mleka je, da ga čez noč postavite v hladilnik. Če ga potrebujete hitreje, ga lahko odmrznete v hladni vodi ali pa ga segrejete na štedilniku na nizki temperaturi.
Kaj se zgodi, ko mleko zamrznete in nato odtajate?
Ko mleko zamrznete, se maščoba v njem kristalizira. Ko mleko nato odmrznete, se maščoba ne more vrniti v prvotno stanje in se loči od mleka. To povzroči, da se mleko razdeli na vodo in koščke maščobe.
V nekaterih primerih se lahko med zamrzovanjem mleka tudi sesiri. To se zgodi, ko mleko vsebuje veliko beljakovin. Ko se beljakovine kristalizirajo, lahko povzročijo, da se mleko strdi.
Nasveti za zamrzovanje mleka
Če želite, da bo mleko po odmrznitvi bolj kremasto, ga lahko pred zamrzovanjem zmešate s škrobom.
Če zamrzujete mleko z visoko vsebnostjo maščob, ga lahko pred zamrzovanjem razredčite z mlekom z nizko vsebnostjo maščob.
Kako uporabiti zamrznjeno mleko?
Zamrznjeno mleko lahko uporabite za vse namene, za katere bi uporabili sveže mleko. Lahko ga uporabite za kuhanje, peko ali celo za pripravo jogurta ali sira.
Pomembno je vedeti, da bo zamrznjeno mleko po odmrznitvi imelo nekoliko drugačen okus in teksturo. Mleko bo lahko nekoliko vodeno in lahko bo izgubilo nekaj svoje kremaste teksture.
Če želite, da bo zamrznjeno mleko po odmrznitvi imelo čim bolj podoben okus in teksturo kot sveže mleko, lahko sledite tem nasvetom
Zamrzujte mleko z nizko vsebnostjo maščob. Mleko z visoko vsebnostjo maščob se bo bolj ločilo pri odmrznitvi.
Zamrzujte mleko v majhnih porcijah. Tako boste lahko odmrznili toliko mleka, kot ga potrebujete.
Zamrzujte mleko v nepredušni posodi. To bo pomagalo preprečiti, da bi se mleko izsušilo ali sesirilo.
Odmrzujte mleko počasi v hladilniku. To bo pomagalo preprečiti, da bi se mleko ločilo ali sesirilo.
Z upoštevanjem teh nasvetov lahko zamrznete mleko in ga boste lahko uživali tudi po odmrznitvi.
(Foto: Getty Images)