Ko boste prebrali to, jajčnih lupin ne boste nikoli več zavrgli!
Jajčne lupine pogosto brez pomisleka zavržemo, kljub temu da so v resnici lahko zelo koristne. Jajčnih lupin nikar ne zavrzite, saj jih lahko ponovno uporabimo na različne načine v gospodinjstvu ali na vrtu.
Jajčne lupine so naravni vir kalcijevega karbonata. To je oblika kalcija, ki jo telo zlahka absorbira. Zdrobljene jajčne lupine lahko dodamo hrani, kot so smoothiji ali peciva in s tem povečamo vnos kalcija.
Iz jajčnih lupin lahko pripravite tudi naraven piling za obraz. Zmešajte zdrobljene jajčne lupine in majhno količino jajčnega beljaka. Mešanico nežno vtrite v obraz, da odstranite odmrle kožne celice. Piling nato izperite s toplo vodo.
Jajčne lupine lahko pomagajo absorbirati neprijetne vonjave. Jajčne lupine zdrobite in jih nasujte v skledo. To postavite v hladilnik ali v kak drug prostor. Porozna narava jajčnih lupin bo pomagala absorbirati in sčasoma nevtralizirati neprijetne vonjave.
Iz jajčnih lupin lahko pripravimo tudi dodatek vrtni zemlji. Jajčne drobtine zmečkajte in jih potresite po zemlji. Kalcij jajčnih lupin bo preprečil gnilobo na koncu cvetov paradižnika in paprike, poleg tega pa bodo jajčne lupine odvračale polže.
Spoznali smo, da so jajčne lupine veliko več kot le odpadek. Pomembno pa je, da pred uporabo jajčne lupine ustrezno očistite. Še sami preizkusite zgoraj navedene uporabne lastnosti jajčnih lupin!
Foto: pexels.com