To so razlogi, zakaj mora biti repa večkrat na vašem jedilniku
Repa je priljubljena zelenjava, ki izstopa zaradi hranilne moči in zdravih lastnosti. Vsebuje ogromno pomembnih hranilnih snovi in zelo malo kalorij. Repa je vsestransko zelo uporabna korenovka, ki je v tem letnem času še posebej priljubljena v kuhinji.
Repa je zelenjava, bogata s hranilnimi snovmi. Vsebuje vitamin C, vlaknine, kalij in antioksidante ter prispeva k splošnemu dobremu počutju. Obilica prehranskih vlaknin, ki jih repa vsebuje, spodbuja zdravje prebave in uravnava raven sladkorja v krvi, zato je priporočljiva tudi za sladkorne bolnike.
Vitamini in minerali v repi krepijo zdravje kosti in pomagajo pri zdravem delovanju imunskega sistema. Repa vsebuje antioksidante, ki so zelo učinkoviti pri boju z oksidativnim stresom in pomagajo pri preprečevanju vnetji.
Repa je cenovno zelo dostopna zelenjava in ima dolg rok trajanja. Hranite jo na hladnem in suhem zraku, da vam zdrži čim dlje.
Kako pripravimo repo? Repo lahko kuhamo, pečemo, pretlačimo ali pa jo dodamo juham in enolončnicam.
Preizkusite repo v številnih preprostih receptih, kot so kisla repa s fižolom, sladka repa in pečena repa, ter uživajte v hranilnih jedeh, ki bodo pripomogle k vašemu splošnemu zdravju. Dober tek!
Foto: pexels.com