Novica dneva! Nova hrana, ki raztaplja maščobe?
Že dolgo iščemo čarobno palčko, ki bi nam pomagala pri hujšanju. Zdaj pa se zdi, da so znanstveniki na Univerzi v Cambridgeu morda našli nekaj, kar bi nam lahko pomagalo. Razvili so novo vrsto hrane, ki je narejena iz posebnih vlaknin, ki se v želodcu vežejo na maščobe in jim preprečujejo, da bi se absorbirale v telo.
Te vlaknine so znane kot “maščobni lovilci”. Ko jih zaužijemo, se v želodcu raztopijo in ustvarijo gel, ki se veže na maščobe v hrani. To preprečuje, da bi se maščobe absorbirale v telo in se tam shranile v obliki maščobnih celic.
V preizkusih na živalih so znanstveniki ugotovili, da lahko “maščobni lovilci” pomagajo pri hujšanju. Živali, ki so jih hranili s hrano, ki je vsebovala te vlaknine, so izgubile več teže kot tiste, ki so jih hranili s hrano brez teh vlaknin.
Seveda je še prezgodaj, da bi lahko rekli, ali bodo “maščobni lovilci” učinkoviti tudi pri ljudeh. Vendar pa so rezultati preizkusov na živalih zelo obetavni.
Če se torej trudite pri hujšanju, lahko “maščobne lovilce” poskusite kot dodaten način za zmanjšanje vnosa maščob. Te vlaknine lahko najdete v nekaterih prehranskih dopolnilih in tudi v nekaterih predelanih živilih, kot so krekerji in žganci.
Vendar pa je pomembno, da se spomnite, da “maščobni lovilci” niso čudežni izdelek. Če želite shujšati, boste morali poleg uživanja teh vlaknin tudi spremeniti svoje prehranjevalne navade in redno telovaditi.
(Foto: Getty Images)