Želite izvedeti več o tem kaj je kadmij?
Kaj je kadmij?
Kadmij je težka kovina, ki se pogosto uporablja v elektroniki, plastiki in barvah. Je tudi naravno prisoten v nekaterih živilih, kot so ribe, školjke in stročnice …
Kaj pa pravijo strokovnjaki o kadmiju?
Kadmij je strupen za ljudi in živali. Če ga zaužijemo, lahko povzroči poškodbe ledvic, oslabljeno delovanje živčevja in celo smrt.
Kako se kadmij lahko znajde v naši hrani?
Kadmij se lahko v hrano prenese iz okolja, na primer iz tal ali vode. Lahko se tudi kopiči v rastlinah in živalih.
Naravna prisotnost
Kadmij je naravno prisoten v zemlji, vodi in zraku. Njegova koncentracija je v naravnem okolju običajno nizka, vendar se lahko poveča zaradi geoloških procesov, kot so vulkanske aktivnosti in erozije.
Antropogena prisotnost
Kadmij se v okolje sprošča tudi zaradi človeške dejavnosti. Glavni antropogeni viri kadmija so:
– Rudarstvo in predelovanje rud
– Izgorevanje fosilnih goriv
– Odlaganje odpadkov
– Uporaba kadmija v industriji
Rudarstvo in predelovanje rud
Kadmij se pogosto pojavlja v rudnih nahajališčih skupaj z drugimi kovinami, kot so baker, svinec in cink. Pri pridobivanju in predelavi teh rud se kadmij lahko sprosti v okolje.
Izgorevanje fosilnih goriv
Kadmij se lahko sprosti v okolje tudi zaradi izgorevanja fosilnih goriv, kot so premog, nafta in zemeljski plin. Kadmij se sprosti v zrak, kjer se lahko prenese na daljše razdalje.
Odlaganje odpadkov
Kadmij se lahko sprosti v okolje tudi zaradi odlaganja odpadkov, ki vsebujejo kadmij. Kadmij se lahko sprosti v tla, vodo ali zrak.
Uporaba kadmija v industriji
Kadmij se uporablja v številnih industrijskih aplikacijah, kot so elektronika, plastika, barve in baterije. Pri proizvodnji teh izdelkov se kadmij lahko sprosti v okolje.
Kadmij se lahko v okolju kopiči in se prenaša iz enega organizma v drugega. To pomeni, da se lahko kadmij kopiči v rastlinah in živalih, ki ga nato zaužijemo ljudje in živali.
Kako se lahko izognemo izpostavljenosti kadmiju?
Najboljši način, da se izognemo izpostavljenosti kadmiju, je, da omejimo vnos kadmija v svojo prehrano. To lahko storite tako, da zmanjšate vnos rib, školjk in stročnic.
Tukaj je še nekaj nasvetov za zmanjšanje izpostavljenosti kadmiju v prehrani:
– Izogibajte se pogostemu uživanju rib, ki so na vrhu prehranjevalne verige, kot so tuna, morski pes in losos.
– Če jeste školjke, izberite tiste, ki so bile gojene v čisti vodi.
– Izogibajte se pogostemu uživanju stročnic, kot so fižol, leča in čičerika.
Upamo, da je bil ta članek za vas informativen in koristen. Če imate še kakršna koli vprašanja ali pomisleke, se obrnite na zdravstvenega delavca. Če se želite o tem tudi več informirati, obstajajo tudi kredibilni znanstveni viri, ki jih najdete na spletu.
(Foto: Getty Images)