Zakaj bi morali jesti več mandarin: Zdravilne lastnosti citrusov
Mandarine so majhni agrumi sladkega okusa. Ena pomembnejših lastnosti mandarin je visoka vsebnost vitamina C, ki je nujen za močan imunski sistem in pomaga pri absorpciji železa.
Poleg hranilne vrednosti so vsestransko uporabne v kuhinji. Njihov osvežilni sok lahko uporabimo v napitkih, omakah ali prelivih, lupina pa dodaja okus citrusov različnim jedem in sladicam.
Mandarine so poleg vitamina C, tudi polne antioksidantov, ki krepijo imunski sistem in poskrbijo za zdravo kožo. Vsebujejo vlaknine, ki pospešujejo prebavo in podpirajo splošno zdravje prebavil. Kalij v mandarinah pomaga uravnavati krvni tlak in zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni.
Mandarine si lahko privoščimo kot zdrav prigrizek, saj vsebujejo zelo malo kalorij. Poleg tega pa nas mandarine tudi hidrirajo, saj vsebujejo veliko tekočine. Če povzamemo, mandarine niso le okusen in osvežilen sadež, temveč vsebujejo tudi veliko pomembnih hranilnih snovi.
Foto: pexels.com, Getty Images