Ste že kaj lačni? Predstavljamo vam polpete iz bučk, ki so tako sočne, da se bodo kar stopile v vaših ustih!
Polpeti iz bučk so priljubljena poletna jed, ki je lahka, okusna in zdrava. So odlična izbira za kosilo ali večerjo, lahko pa jih postrežete tudi kot prilogo k drugim jedem.
Sestavine
– 2 manjši bučki
– 2 jajci
– 2 žlici drobtin
– 1 žlica moke
– 100 g naribanega sira
– 1 žlička česna v prahu
– 1 žlička suhe bazilike
– sol in poper po okusu
Priprava
Bučke naribajte in jih solite. Pustite jih stati 15 minut, da izločijo odvečno vodo. Bučke dobro ožemite in jih stresite v skledo. Dodajte jajci, drobtine, moko, sir, česen v prahu, baziliko, sol in poper. Vse dobro premešajte. Z žlico oblikujte polpete in jih pecite v ponvi z vročim oljem, dokler ne dobijo zlatorjave barve.
Nasveti
– Za bolj sočne polpete lahko dodate narezano čebulo ali peteršilj.
– Če želite, da so polpete bolj hrustljave, jih lahko pred pečenjem povaljate v drobtinah.
– Polpete lahko pečete tudi v pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 30 minut.
Iz kje izvirajo polpete iz bučk?
Polpeti iz bučk izvirajo iz Evrope, kjer so bile prvič omenjene v zgodovinskih virih že v 16. stoletju. V Sloveniji so polpeti iz bučk zelo priljubljeni, saj so cenjeni zaradi svojega okusa in preprostosti priprave.
Kdaj so polpeti iz bučk prvič omenjene v zgodovinskih virih?
Prvi pisni vir o polpetah iz bučk je iz leta 1531. V nemškem kuharskem receptu, ki je bil objavljen v tem letu, so navedene kot “Kürbisküchlein”. V slovenskih zgodovinskih virih so polpeti iz bučk prvič omenjeni v 17. stoletju.
Kako pa vi najraje pripravite polpete iz bučk?
(Foto: Getty Images)